Sağlıklı toplumsal yapı için birçok alanda ve pek çok ihtiyaç sahibi kişiye yardım eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet il müdürlükleri ve Didim’de açılması planlanan Sosyal Hizmet Merkezleri hakkındamerak ettiğimiz soruların cevabını almak ve Akbük’deki Huzurevinin geleceğine dair sorularımızla,Aydın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik ile çalışmaları hakkında keyifli ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Seyfi Bozçelik bizim tüm sorularımıza nezaket ve içtenlikle yanıtlar verdi. Kurumun hizmetleri ve programları ve yürütülen süreçlere dair özel açıklamalar yaptı.
Seyfi Bozçelik Kimdir? Öncelikle Sizi Tanımak isteriz.
1966 Mucur/Kırşehir doğumluyum. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümümezuniyetim sonrası 1987 yılında öğretmenlik görevine başladıktan sonra değişik okullarda öğretmenlik, yöneticilik ve ilçe milli eğitim müdürlüğü şube müdürlüğü görevinde bulundum.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü döneminde Çocuk Yuvaları, Sokak Çocukları Merkezi, Çocuk Gençlik Merkezi ve Spastik Çocuklar Merkez müdürlükleri görevini yürüttüm.
Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili olarak görev yaparken Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü görevine atandım.Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümü Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Yüksek Lisans programını tamamladım. “Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunda Çalışan öğretmen, psikolog ve Hemşirelerin Mesleki Motivasyonu ve İş Tatmin Düzeyinin Araştırılması” tezi ile yüksek Lisans yaptım. İkinci üniversite olarak 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdim. Bakanlık bünyesinde birçok eğitim programı ve inceleme görevlerini yürüttüm. İstanbul’da görev yaptığım yıllarda “Çocuk evleri ve umut evleri ” modelinin ilk uygulamasını gerçekleştirdim. Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmetler Doktora Programı ve Ankara Üniversitesi Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans programlarında öğrenciyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
Seyfi Bozçelik sizin aynı zamanda yazar olduğunuzu biliyorum. Ama sıra yazarlığınıza bile gelemedi. Siz ne ara bir roman yazdınız? nasıl zaman buldunuz inanın şaşırdım.
Zaman en az kıymetini bildiğimiz şey. Zamanı planladığınızda yapamayacağınız iş yoktur diye düşünüyorum. Toplantılarında sürekli söylediğim bir şey var. “İş sizi yönetmesin siz işi yönetin” diye. İşinizi planladığınızda zamanınızı da planlıyorsunuz. Mesai sonrasında kitap okumak, çalışmak ve yazmak için zamanımızı değerlendiriyoruz. Çalışınca gönüller kazanıyorsunuz. Halka hizmet Hakk’a hizmettir düsturu bizim için esastır. Bu nedenle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın da tüm sorunlarını çözmek için tüm mesai arkadaşlarımla birlikte gayret gösteriyoruz. Mesleğimiz gereği birçok kesimden insanlarla karşılaşıyoruz. Benim gibi işinizi ve insanları seviyorsanız daima çözüm odaklı çalışıyorsunuz. Kitabımın ana temasını insan ve insanın yaptıklarıyla yüzleşmesidir. Yaptığımız her şeyin ölüm anında karşımıza çıkacağını, yaptıklarımızın doğruluğunun ve yanlışlığının sorgulanmasını temel alan bir kitap ortaya çıktı. Romanımda hayattaki yaşanmışlıklar da anlatılıyor. Günlük yaşamımızda gözümüzden kaçırdıklarımız ya da görmezden geldiklerimiz, ebeveyn-çocuk ilişkisi ve yaşadığımız kentlerin özelliklerine de kısaca değindik. Üç Saniye’yi okuduğunuzda kendinizi sorgulamadan edemeyeceksiniz.
Yaptığımız her şeyin ölüm anında karşımıza çıkacağını, yaptıklarımızın doğruluğunun ve yanlışlığının sorgulanmasını temel alan ölmeden önceki son üç saniyenin kurgusal anlatımı olan bir roman olduğunu vurguluyor. Kaleme aldığı “Üç Saniye” adlı eserle, engelli bireylerin toplumsal hayatta karşı karşıya kaldığı sorunlara farklı bir bakış açısı getirmeye çalıştığını da vurguladı. “ Toplum olarak maalesef, engellilerin gündelik hayatta karşılaştığı ancak göz ardı edilen ya da görmezden gelinen birçok sorunları var. Engelli bireylerin hayata tutunması konusunda bir bakış açısı geliştirerek farkındalık yaratmak istediğinin” de altını çiziyor.
Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Seyfi Bozçelik kaç personel ile Aydın’a Hizmet veriyor? Aydın ilinde çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler ile ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin bir arada sunulmasına yönelik çeşitli hizmetlerimiz için ilimiz genelinde hizmet veren 750 personelimiz var.
Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan birimleri ile dezavantajlı (Yoksullar, evsizler, yaşlı ve engelliler, göçmenler, şiddet mağduru kadın veya çocuklar, sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar, bağımlılar, sorunlu veya parçalanmış aileler vs.) olan birey veya gurupların toplumsal yaşamdan kopmamasını, verdiği eğitimler ile sağlıklı bir toplum için sağlıklı aile ve nesillerin yetişmesini amaçlamaktadır.
Kimler sosyal hizmetten faydalanabilir?Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak toplumsal yaşamda güçlük çeken, ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayamayan ihtiyaç sahibi her vatandaş Sosyal Hizmetten faydalanabilir.
Müdürlüğünüzde ne tür destekler sunulmaktadır?Müdürlüğümüz başta özel gereksinim gurupları olmak üzere her vatandaşa çeşitli hizmet modelleri ile hizmet sunmaktadır. Müdürlüğümüz kapsamında bulunan Uygulama Birimimiz Başvuru Tespit ve İzleme Birimi tarafından başvurusu alınan veya sahada tespit edilen ailelere ihtiyaç duyduğu hizmet modeline uygun olarak çalışmalar yürütmektedir. Yapılan incelemelerde özel gereksinim guruplarında olan vatandaşlarımıza ihtiyaçları dâhilinde;
Engelli-Yaşlı Evde Bakım Hizmeti, Kurum Bakımı, Eğitim ve Danışmanlık, Aile Danışmanlığı, Rehberlik, Doğum Yardımı Hizmeti, Şehit Yakınları ve Gazi Hakları, Kadın Hizmetleri ve Çocuk Hizmetleri (Korunmaya Muhtaç Çocuk KMÇ-Suça Sürüklenen Çocuk SSÇ) çeşitli Sosyal ve Ekonomik Destek Modelleri ile hizmet veriyoruz.
Evde Bakım Hizmeti mesela, bir kişinin evde bakım hizmetini alabilmesi için öncelikle %50 ağır engelli raporunun olması gerekiyor. O evde yaşayan tüm hane halkının gelirinin 1.219 TL yüksek olmaması gerekiyor. Bu ilk iki kriterler uyuyorsa ve evde bakım hizmeti alacak kişiye 8 saat bakabilecek de bir yakını varsa şartlar uygundur ve o zaman ancak yardım edebiliyoruz. Bu aydan itibaren, aylık 1.395 TL Evde Bakım Hizmeti yardımı ödüyoruz. Bu devletimizin verdiği çok ciddi bir hizmettir.
Diyelim ki %80 ağır engelli vatandaşımız ama ekonomik durumu gayet iyi biz ona da yardım edemiyoruz. Yani her engeli, her ağır engelliye, her raporu olana değil de şartları ve kriterleri uygun olan gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz.
Bu ilgili kişilere yardım paraları ödedikten sonra da ciddi denetimler yapıyoruz. Gerçekten o engelliye bakıp bakmadığını tespit ediyoruz denetliyoruz. Eğer yaşlıya ya da engelliye gerekli bakım sağlanmıyorsa ya da hane halkının gelir düzeyinde bir artış bir iyileşme söz konusuysa ödemeyi kesiyoruz. Kişiler raporu aldığında ağır engelliyse bile zamanla sonradan iyileşmiş olabiliyor. Böylesi durumlarda da yardımı kesiyoruz ki yardım bekleyen çok kişi var. Bütçemizi doğru kullanmalıyız. Bu denetimler bizim için çok önemlidir.
Mesela Ekonomik destek modelimiz var ki sadece çocuklara verilen bir hizmettir.
Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere, çocukların ailelerden ayrılmadan yanlarında bakımına imkan sağlanması amacıyla yapılan ekonomik destektir. Ailede içerinde yaşayan çocukların eğitim, sağlık, barınma ve ekonomik şartları incelenerek, ihtiyaç duyulan alanda destek sağlanmaktadır. Ekonomik destek modelininden faydalanacak aileler sosyal çalışmacı tarafından incelenip Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı komisyonuna sunuluyor. Komisyonun uygun karar vermesi sonucu aileye yardım bağlanır.Diyelim ki evde çocuk var, aile parçalanmış olabilir ya da anne var baba yok ya da baba var anne yok, ebeveynlerden birisi tutuklanmış olabilir, ayrılmış da olabilirler çocuk zorda kalmıştır. Bu durumda ailenin durumunu inceliyoruz. Eğer çalışamayacak durumda ise çocuğa bakamayacak durumdaysa ya da anne ya da baba hasta ya da çocuklarını bırakıp çalışması söz konusu değil ise, işe gittiğinde çocuklar sorun oluyorsa biz böyle bir durumda da çocuğun okul durumuna ve yaşına göre ihtiyacına göre ekonomik destek sağlıyoruz. Bu desteğimiz şu anda 690 ₺ ile 1.190 TL arasında değişiyor.
Biz onaylarımızı 1 yıllık ya da 2 yıllık alıyoruz ve 6 ayda bir de denetlemeye gidiyoruz. Şartlarında bir değişiklik var mı yok mu? İyileşme var mı yok mu kontrol ediyor ve denetliyoruz. Değişmemişse ödemeye devam ediyoruz ancak bu ödeme de 18 yaşına kadar sürüyor. 18 yaşından sonra çocuk statüsü bittiği için de artık ödeme gerçekleştiremiyoruz. Ama bu çocuklarımızı ya da gençlerimizi iş bulmaları ya da eğitim bursu gibi yardım ve destek almaları için yönlendiriyoruz.
Katlı Yardım dediğiniz bir diğer yardım sistemimiz de var ki; Yine ekonomik destek kapsamında düşünülen bir yardım destek modelidir.
Diyelim ki bir ailenin evi yanmış, çocukları ortada kalmış gidecek hiçbir yerleri yok ve çok acil paraya ihtiyaçları var. Ya da aileden birisi hastaneye gidecek ve acil ameliyat olması gerekiyor ve masraflarının karşılanmasına ihtiyacı var. Böyle zaruri durumlarda 3 katına kadar yardım ediyoruz. Diyelim ki 1.100 ₺ ise vatandaşın hak ettiği yardım 3.300 ₺ ödüyoruz. Yani 3 katına kadar para ödüyoruz.
Seyfi bey geçtiğimiz aylarda kapatılma kararı alınan Akbük huzurevi ve de yakında hizmete geçecek olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Didim Hizmet binası ile ilgili de sizden son bilgileri almak istiyoruz.
Akbük huzur evinin hizmet modelini iyileştiriyoruz ve değiştiriyoruz. Akbük yaz aylarında çocuklarımızın, engellilerimizin ve yaşlarımızın hizmet alacağı bir kamp yeri olacak. Akbük Huzurevi protokol ile açılmış ve istesek de istemesek de protokol süresi de doluyor. Biz şimdi orayı çok daha verimli hale getireceğiz. Mevcut hali ile Akbük huzur evinin kuruma çok yüksek maliyeti var. Biliyorsunuz orası 27 yatak kapasiteli. Kapasitesi küçük olduğu için maliyeti haliyle diğer huzur evlerinin iki katı. Biliyorsunuz Söke’de de bir Huzur evimiz var. Akbük hizmet binası da Söke Huzur evine bağlı bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz.
Türkiye’de bir çok insan Akbük- Didim – Kuşadası gibi denize yakın tatil beldelerine tatil yapmak için gelirken, maalesef bizim huzur evlerinde kalan yaşlarımızın çocuklarımızın böyle bir imkanı da yok. Onlara tatil imkanı sağlayan sosyal bir tesisimiz yok. Akbük yazları çocuklarımızın ve engellilerimizin ve yaşlarımızın hizmet alacağı kamp yeri olunca böylelikle sadece belli sürelerde orada kalan yaşlarımız değil tüm Aydın’da hizmet vermiş olacağız. Çok yakında Sultanhisar Huzurevini de devreye sokuyoruz. Personel çalışmamız bitmek üzere ve biter bitmez Sultanhisar Huzurevimizi vatandaşımızın hizmetine sunacağız.
Didim’e de yeni bir huzur evi yapılmasını planlıyoruz. Didim’de arsa çalışmasını yürütüyoruz ve 28 dönümlük arazi tahsisi istedik. Hizmet kapasitesi daha büyük bir huzur evi yapmak için çalışıyoruz. Biz hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını asla istemeyiz.
Didim Hizmet binası da çok yakında faaliyete geçecektir sanıyorum. Didim’de nasıl hizmetler vereceksiniz?
Didim Sosyal Hizmet Merkezi Didim ilçemizde yukarıda bahsettiğimiz tüm iş ve işlemleri yürütecektir. Didim’e hizmetlerimiz Söke Sosyal Hizmet Merkezi üzerinde yürütülmektedir. Böylelikle Didim’e doğrudan hizmet veren bir kuruluşu faaliyete geçirmiş olacağız. Vatandaşlarımızın Söke’ye gitmelerini engellediğimiz gibi kamu kaynaklarını da daha verimli kullanacağız.
Seyfi Bey Aydın genelinde kaç Engellimiz var ve kaç kişi sizden hizmet alıyor? Didim Özelinde bir raporlamanız var mı?
Aydın nüfusunun % 12’si yaşlı nüfus. Türkiye ortalamasının üstünde. Evde bakım olarak da 10 bin kişiye aylık ödemeler gerçekleştiriyoruz. Didim ilçemizde de dört yüz civarında evde bakım ücreti ödediğimiz vatandaşımız bulunmaktadır.
Seyfi Bey Aydın genelinde kaç huzur evimiz var ve toplamda kaç kişi hizmet alıyor? Huzurevine Yerleşme Koşulları ve ödenen rakamlar nelerdir ?
Aydın’da 2’si Belediyelere, 4 özel huzurevi olmak üzere 12 huzurevimiz bulunmaktadır. 6 da bakanlığımıza bağlı özel bakım merkezimiz bulunmaktadır. Bakım merkezlerine yerleştirmeyi biz yapıyoruz. Kişi başına da ödeme yapıyoruz. Her ay yaklaşık 600 kişiye devlet kişi başı 3.450 ₺ bakım parası ödüyor devletimiz.
-60 yaş ve üzeri yaşlarda olmak,
-Ruh sağlığı yerinde olmak,
-Bulaşıcı hastalığı olmamak,
-Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak,
-Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak.
-Kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmamak, yeme, içme, banyo, tuvalet ve bunun gibi günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olmak,
Ayrıca ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı bir hastalığı bulunmayan, yatağa bağımlı, felçli, bedensel, görme, işitme engelli, demans ve Alzheimer hastası, süreli ya da sürekli özel ilgi, destek, korunma ve rehabilitasyona gereksinim duyan yaşlılar Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine özel bakım yaşlısı olarak kabul edilirler.
Vatandaşımız yaşadıkları mahaldeki huzurevi ve/veya merkez müdürlüklerine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, il ve ilçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine il ya da ilçe Belediyelerine başvuru yapılabilmektedir.Mülki Amirler Muhtarlar, Kolluk Kuvvetleri, Belediye Başkanlıkları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlar tarafından il müdürlüklerine bildirilen acil durumdaki yaşlılar için yaşlının başvurmasına dahi gerek kalmaksızın kabul süreci başlatılabilmektedir.Basın yayın organlarındaki haberler de bildirim olarak kabul edilmektedir.
Hiçbir geliri ve mal varlığı olmayan yaşlı huzurevinde kalabilir mi?Yapılacak olan inceleme ve araştırma sonucunda geliri ve mal varlığı olmadığı tespit edilen yaşlılar huzurevi bakım ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi olmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli, dul ve yetim aylığı almayan, yapılan araştırmalar sonucunda adına kayıtlı menkul ve gayrimenkulu bulunmadığı ya da adına kayıtlı gayrimenkulu olup da, sağladığı gelirle yaşamını sürdüremeyeceği tespit edilen ve kanunen bakmakla yükümlü kimsesi olup da, yükümlülerin ekonomik gücünün yeterli olmadığı saptanan yaşlılar da ücretsiz olarak kalabilirler.
Ekonomik gücü yeterli olup da, sosyal yoksunluk içinde bulunan yaşlılardan ücret alınır.
Ne kadar Ödüyorlar?Öncelikle hemen belitmeliyimki kabul edilecek yaşlılarda, ırk, renk, cinsiyet, dil, tabiyet, din, siyasi düşünce, felsefi inanç ve eğitim yönünden hiçbir ayrım yapılmıyor ve geçmişteki mahkumiyetleri de göz önüne alınmıyor.
Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri ücretleri 6 ücret grubuna, yaşlı odaları ise suit ve özel bakım bölümü dahil 7 oda tipine ayrılıyor.Devlete ait huzur evlerinin fiyatları her sene yıl başında belirleniyor. Fiyatlar taban ve tavan fiyat şeklinde uygulanıyor ve ücretler bu aralıkta ödeniyor.
2018 yılı için Taban Fiyat 877,09 + KDV Tavan Fiyat ise 4,504,15 + KDV şeklinde.
Bizim toplumumuzda bu kadar çok Huzurevi ve telep olacağını düşünmemiştim. Aydın’da Devlet Hizmeti, Belediyelerin Huzurevleri ve özel huzurevleri var. Size göre bu talebin sebebi nedir ?
Günümüzde artık aile yapıları farklılaşırken özellikle büyük şehirlerde maalesef yaşlılarımıza da yer kalmıyor. Bakıma muhtaç veya ailesi tarafından çeşitli sebeplerle bakılamayan yaşlılar da huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine emanet ediliyor.
Bakanlığımızın bir araştırmasına göre evlerinde yaşamak istemelerine karşın olumsuz koşullar sebebiyle huzurevine gelmek zorunda kalan huzurevi sakinlerinin çoğu, birden çok nedenle huzurevinde kalmaya karar vermektedir.
Hizmet sağlayıcılara göre başvuru nedenleri | Huzurevi sakinlerine göre ise aynı başvuru nedenleri |
Geçim Sıkıntısı (%72) | |
Gündelik Yaşamda Kendine Bakamama (%67) | Gündelik Yaşamda Kendine Bakamama Ve Sağlık Sorunları (%26) |
Aileye Yük Olmama İsteği (%52) | Aileye Yük Olmama İsteği (%32), |
Yalnızlık Duygusu (%45)
En Önemli Ve En Sık Görülen Nedenlerdir. |
Yalnız Yaşamanın Zorluğu (%54),
|
AYDIN’DA HİZMET VEREN HUZUREVLERİ.
- ÖZEL GÜZELÇAMLI ADA HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZİ
- AKBÜK HUZUR EVİ
- AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI – DİDİM HUZUREVİ
- SÖKE HİLMİ FIRAT HUZUREVİ
- KUŞADASI CANDAN BAKIM MERKEZİ HUZUREVİ ve YAŞLI BAKIM MERKEZİ
- AYDIN HUZUREVİ YAŞLI BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
- ÖZEL AYDIN YAŞLI BAKIMEVİ
- KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANLIĞI – HUZUREVİ
- ÖZEL PAMUK ENGELLİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZİ
- ÖZEL EFELER HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZİ
- ÖZEL ŞAHİN YUVASI BAKIM MERKEZİ
- HORSUNLU HUZUREVİ YAŞLI BAKIM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
- GÜZELÇAMLI HASTA ENGELLİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZİ
- NAZİLLİ HALUK ALICIK HUZUREVİ MÜDÜRLÜĞÜ
Kadın konuk evleri de size bağlı değil mi? Aydın genelinde kaç kadın konuk evimiz var ve yaklaşık kaç kadın hizmet alıyor? Bize biraz da Kadın konuk evlerinden bahseder misiniz?
Kadın konukevleri, fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri ve kadın konukevi, sığınmaevi, kadın sığınağı, kadınevi, şefkatevi ve benzeri adlarla açılmış yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.
Bizim Aydın’da 16 kişi kapasiteli 1 Kadın konuk evlerimiz var. Bir de 10 kişi kapasiteli Belediyenin kadın konuk evi var. Şiddete uğramış şiddet mağduru kadınlara ya da kalacak yer sıkıntısı çeken kadınlarımıza hizmet veriyoruz kadın konuk evlerimizde.Aslında kapasitemiz 16 kişi ama bazen bir kadınımızı 4 ya da 5 çocuğu ile misafir ettiğimiz zamanlar oluyor.
Kadın konukevlerinden hizmet alan kadınların durumlarının, aileleri ya da eşleri ile olan anlaşmazlıklarının incelenmesi ve sorunlarının giderilmesine yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz. Kadınlarımıza iş bulmaları için destek sağlıyoruz. Sivil toplum örgütlerinin ve kadın derneklerinin de desteği ile yeni bir hayat yeni bir ev kurmalarını sağlıyoruz. Evini kuruyoruz. Bu kadınlarımıza ve beraberindeki çocuklarına doğrudan ya da ilgili kurumlara yönlendirmek suretiyle güvenlik, danışmanlık, tıbbi destek, geçici maddi yardım, kreş, mesleki eğitim kursu, grup çalışmaları, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler vb. alanlarda destekler de sunuyoruz.
Aydın İlimizde sosyal ve ekonomik destekten yararlanan aile sayısı ne ve güncel rakamlar nedir?
Aydın il Müdürlüğümüzün Hizmet sınırlarında 2018 yılı içerisinde aşağıdaki yardımları yaptık.
AYDIN ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI YARDIM TUTARLARI |
Ödenen Yardım Miktarı
TOPLAMDA 178.064.841,49 TL |
Evde Bakım Hizmeti | 130.332.140,03 TL |
Sosyal Ekonomik Destek | 19.618.662,12 TL |
Koruyucu Aile ( Aile ve Çocuk ) | 2.181.320,77 TL |
Doğum Yardımı | 5.083.197,49 TL |
6 özel Bakımevi için Ödenen Hakediş Miktarı | 13.821.183,87 TL |
Özel bakım Merkezi Teşvik | 3.951.157,23 TL |
Özel Bakım Merkezinde Kalan Engelliler İçin Harçlık | 624.674,01 TL |
Ücretsiz Seyahat Hakkı Kapsamında Büyükşehir Belediyesince İşletilen ve Denetlenen Özel Halk Otobüsleri İçin | 1.682.750,00 TL |
Resmi Engelli Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezinde Kalan Engelliler İçinHarçlık | 76.508,47 TL |
Çocuk Evlerinde Kalan Çocuklar İçin Harçlık | 446.972,33 TL |
Resmi Huzurevlerinde Kalan Yaşlılar İçin Harçlık | 236.024,31 TL |
Kadın Konuk Evlerinde Kalan Kadın ve Çocuklar İçin Harçlık ( Kadın ve Çocuk ) | 5.825,75 TL |
Özel Huzur Evlerinde Kalan Yaşlılar için Harçlık | 4.902,11 TL |
Toplumsal bir problemde ya da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız sizlere ulaşmak için nerelere başvurabilir?Bakanlığımızın vatandaşlarımız içi 7/24 hizmet sunduğu ALO 183 Sosyal Destek hattına ihbarda bulunmaları yeterlidir. Alo 183 Hattı 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir ve Alo 183 Hattına yurt içinden yapılan aramalar ücretsizdir. Kürtçe ve Arapça bilen personellerimiz olup bu dillerde gelen çağrılar da cevaplanmaktadır.
Sosyal hizmet ne değildir?Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüz özellikle verdiğimiz eğitimlerde ve yaptığımız tüm çalışmalarda belirttiğimiz gibi salt ekonomik desteğe indirgenmeyecek düzeyde kapsamlı bir hizmet merkezidir. Bu anlamda vatandaşlarımıza sadece ekonomik destek sunulmamakta ayrıca sosyal ve eğitsel çalışmalar ile vatandaşlarımızın ve çocuklarının toplumsal yaşamdan kopması engellenmekte ve ailelerimize sunduğumuz hizmetler ile kendi kendilerine yetebilecek düzeye gelmeleri amaçlanmaktadır.
Sosyal Hizmet Merkezi ayni yardımların( Kömür, gıda, kira, vs.) sunulduğu bir hizmet merkezi değildir. Sosyal Hizmet Merkezi Bir Sağlık Kuruluşu Değildir. Sosyal Hizmet İş bulma Kurumu değildir. Sosyal Hizmet merkezinde sunulan ekonomik destekler maaş niteliği taşımaz ve ülkenin bütçe gelirine göre devamlılığı sağlanmakta ya da sonlanabilmektedir. Bundan dolayı ekonomik destek sunulan vatandaşların sunulan ekonomik desteği bir maaş olarak algılamamaları, koşullarının iyileşmesi ve kendi kendine yetebilmelerinin sağlanması halinde sunulan ekonomik desteğin sonlandırılacağını bilmesi gerekmektedir.
Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Seyfi Bozçelik’e verdiği önemli bilgiler ve tüm hizmetleri için çok teşekkür ederiz.
Ege İdea Dergi / Sağlık – SAĞLIKLI TOPLUM
Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Seyfi Bozçelik
Haber Röportaj: Umut Kaşan / 2019- Ege İdea Dergi