3 MAYIS DÜNYA
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ
Birleşmiş Milletler (BM), 3 Mayıs’ı basın üzerindeki baskıları protesto amacıyla 1993 yılında Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir.
Bu günün ilan edilmesinin amacı basın özgürlüğünü topluma yeniden hatırlatmak ve gazetecilik faaliyetleri yüzünden saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden gazetecileri anmaktır. Bu amaçla çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenlenmektedir.
Basın Özgürlüğünün Durumu Korkuyla Anılan 1990’lardan Daha Kötü Seviyede.
1980’den bu yana ülkelerdeki basın özgürlüğü seviyesini ölçmeye yarayan çalışmalar yapan Freedom House, Türkiye’yi bir süredir basın özgürlüğü olmayan ülkeler kategorisinde listeliyor. 23 alt başlık altında kümelenmiş sorulara, uzman görüşleri eşliğinde yanıt arayan Freedom House Basın Özgürlüğü çalışması, ayrıca 2017 raporunda Türkiye’yi bir önceki yıla göre en çok gerileyen ülkeler arasında üçüncü sıraya yerleştirmiş.
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) kayıtları, 2000 yılından bu yana tutuklu gazeteci sayısının önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. 2000 yılında dünya genelinde tutuklu gazeteci sayısı 81’ken 2017 yılında bu sayı 262’ye yükselmiş.
2017’de sadece Türkiye’de tutuklu olan gazeteci sayısı 2000’lerin başında dünyadaki tutuklu gazeteci sayısına yakın. 2017’de toplam 73 gazetecinin cezaevlerinde bulunduğu Türkiye, dünyada en fazla tutuklu gazeteciye sahip ülke durumunda.
Tüm Dünyada Tutuklu Gazeteci Sayısı Artıyor
Rekor ise Türkiye’de