Çok izlenesi bir dönem dizisi “Kulüp”

Öncelikle şiddetle #tavsiye ediyorum bu diziyi. Gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak, özenle senaryolaştırılan, İstanbul ‘da yaşayan Sefarad Yahudilerinin yaşadığı sıkıntıları ve dönemin Beyoğlu eğlence hayatından kesitlere yer verilen bir dönem dizisi Kulüp #Netflix platformundan izlenebiliyor.

Kulüp Netflix
Kulüp Dizi- Netflix

Dönemin popüler gece kulübünde çalışan eski bir mahkum olan #Matilda ve hapisten çıktığı güne kadar kendisinin varlığından habersiz olan kızı #Raşel’in yaşam macerasından yola çıkıyor ve dönemin gece hayatına dair de çok şey anlatıyor. #RanaDenizer’in hayatından ilham alınarak senaryolaştırılmış. Ailesi, anneannesi #Matilda Asero ve annesi Raşel’in 1940’lardan 50’lerin sonuna kadar olan dönemde yaşadıklarını anlatmış.

Sosyal medyada bir kullanıcının diziyi #MaksimGazinosu ‘na ve ana karakterlerden birisi olan Çelebi’yi de kendisine benzetttiği için ökfelenen Sacit Aslan “Orası Maksim değil. Çelebi denen şerefsiz bir müdürümüz de 42 sene önce hiç olmadı” diye verdiği bir cevap var sosyal medya denizinde.

1955’lerin İstanbul’unda toplumun bambaşka kesimlerinden karakteri bir gece kulübü çatısı altında buluşturan ve tüm farklılıklarımızla birlikte yaşayabilme sınavımızı anlatan bu dönem dizisinde İspanya kökenli Sefarad Yahudilerinin 500 yıldan uzun süredir kullandıkları dil olan #Ladino dili konuşuluyor. Oyuncular Türkiye #YahudiCemaati nden bazı isimlerden bu dili konuşabilmek için danışmanlık ve dil eğitimi almışlar.

Kulüp’ün öyküsünde bugün bile hala yüzleşmekten kaçınılan, toplumsal bir yara olan Varlık Vergisi’nin yıkıcı etkileri, yine o dönem gayrimüslüm vatandaşların yaşadığı zorlukları ve aslında o dönemin en sevimsiz olaylarından olan 6-7 Eylül 1955’te gerçekleşen Rum azınlığa karşı yapılan toplu saldırıyı işlemişler.

Aşk’a da yine başka bir pencereden nefret penceresinden bakmış kulüp dizisi. Dizinin başlarında nefret ettiğimiz bazı karakterler için dizinin sonunda ağlarken buluyoruz kendimizi.

Yine dizinin kahramanlarından olan Selim Songür karakteri gerçekte Zeki Müren miydi? Yoksa Erol Büyükburç mu diye de sorgulanırken, Sacit Aslan da Kulüp dizisinde bahsi geçen Matilda ile kızı Raşel’i yakından tanıdığını ve bir dönem Maksim Gazinosu’nda birlikte çalıştıklarını ama Yahudi olduklarını dahi bilmediğini, bu durumu da hiç önemsemediklerini ve sorgulamadıklarını söylüyor.

Dizinin yönetmeni #ZeynepGünayTan “Ayrımcılığa uğramış insanların din, ırk, cinsiyet ayrımı olmadan birbirlerine ortak duyguda birleşip yaklaşmasını, farklılıklarla birlikte yaşayabilmesini anlatmanın amacımız olduğu bir öyküdür” diye bahsediyor dizilerinden.

Başta Yönetmen Zeynep Günay Tan, senaryoyu yazan Aysin Akbulut, Rana Denizer, Necati Şahin olmak üzere Gökçe Bahadır, Barış Arduç, Salih Bademci, Fırat Tanış, Metin Akdülger, Asude Kalebek, Suzan Kardeş, İştar Gökseven, Merve Seyma, Zengin Sezer Arıçay, Doğanay Ünal ve dizide emeği geçen herkes harika bir iş çıkarmışlar. #Kulüp ‘e teşekkür ederiz.

Telafisi mümkün olmayan çok hüzünlü hikâyeleri var bu toprakların.

Siyasetin stratejik performansından bağımsız olarak , kişilerin sağduyularını kaybetmeden, birbirlerinin değerlerine sahip çıkarak bir arada huzur içinde yaşamasının ne denli önemli ve çok zor olduğunu diziye baktığımızda da çok net görüyoruz.

Kayıp tüm anıların, mezarların, acıların ve tüm büyük aşkların önünde saygıyla eğiliyorum.

Birlikte ve farklılıklarımızla güzeliz.

Sanat iyileştirir ve her aşk bir yolunu bulur.

#umutkaşan #egeideadergi #kulüp

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.