Viral Reklam / Pazarlama Nedir?
Viral reklam, virüse benzetilen ve kendiliğinden yayılan bir çeşit reklam türüdür. Reklamın ilginç olması, haber değeri taşıması ve benzeri özelliklere sahip olması paylaşılmasını ve yaygınlaşmasını sağlar. Viral reklam uygulamasında asıl amacın ürünü tanıtmak değil de olayı anlatmak olduğu izlenimi verilir. Bu özelliği ile virüse benzetildiği için adı viral reklam olmuştur.
Viral reklam, ağızdan ağıza pazarlama (WOM) ile çok benzer bir yapıya sahiptir. En önemli farkı ise viral reklamların yaşam sahasının %99 internet olmasıdır.
Viral reklamın kullanım alanı: en çok video paylaşım siteleridir. Bununla birlikte twitter isimli sosyal paylaşım platformu da yapısı gereği viral reklam için çok etkili bir zemin olarak kullanılmaktadır. Twitter kurulum amacına baktığımız zaman twit atmak (cıvıldamak, dedikodu yapmak) zaten ağızdan ağıza yaymak anlamına da geliyor. Bunların dışında tüm sosyal paylaşım platformları yine viral reklamlar için uygun zeminlerdir.
Viral reklamlar firma veya kullanıcı tarafından kurgulanabilir. Bu örneği iki şekilde görebiliriz. Kullandığı ürün ile ilgili yaşadığı ilginç deneyimi paylaşan gönüllü kullanıcının oluşturduğu viral reklamlar ve firmaların kurguladığı izlemesi keyifli reklamlardan oluşur. Bazen kullanıcı tamamen tesadüf eseri viral reklamın oluşmasına da sebep olabilir. Bazı firmalar ise profesyonel ekiplere amatör kısa film çekip viral yapıda reklam oluşturmaları için para öder.
Çok izlediğimiz, paylaştığımız, güldüğümüz duygulandığımız özendiğimiz ya da öfkelendiğimiz bazı videolar viral reklamın ta kendisi olabilir. Mesela :Eski sevgilisinin fotoğraf makinesini gittigidiyor.com ‘da satma kararı alan kızın intikam videosunu hepimiz biliyor olmalıyız. İlk izlediğimizde bunun sadece bir intikam videosu olduğunu zannetmiştik değil mi? Oysa ki ortada satılan bir ürün vardı ve bu ürün için hiç tanımadığımız bir insanın seçtiği pazar doğrudan gittigidiyor.com adresiydi.
Verilmek istenen mesaj ise çok net “İkinci el bir ürün satılacaksa gittigidiyor.com‘da satılır.” İntikam almak isteyen kız da gittigidiyor.com ‘u tercih etmişti. Yani biz, aldatılan kız Fulya’nın, eski sevgilisi Mert’ten nasıl intikam aldığını izlerken aslında gittigiyor.com ‘un reklamını izliyorduk, farkında bile değildik.
Youtube arama çubuğuna; “Aldatılan kız, Fulyanın İntikamı” yazdığınızda sevgilisinden intikam almak için eski eşyalarını gittigidiyor’da satan tepkili bir bayan görürsünüz. İşin aslı intikam değil gittigidiyor reklamı yapmaktır. En başarılı viral reklam örneklerinden biridir.
THY tarafından düzenlenen fakat izleyenlerin romantik bir sevgili gördüğü “evlenme teklifi” videosudur. Bu video ilk başlarda “çılgın evlenme teklifi, sevgilisi için dünyayı gezen adam, en romantik evlenme teklifi” gibi aramalarda karşımıza çıkıyordu. Sonra insanlar olayı çözdü artık kimse etkilenerek paylaşım yapmıyor haliyle de bu video artık viral reklam olmaktan çıkmış durumda.
Bu ve benzeri viral reklam çalışmaları yaptırmak isteyen firmalar, amatör görünümlü profesyonel ekiplerden özel projeler istiyor ve ciddi bütçe ayırabiliyor.
Gerilla Reklam / Pazarlama Nedir?
Kâr oranını yükseltmek için paranın gücünü ikinci planda tutup yenilikçi olmanın gücünü kullanma anlayışıdır. Yani en düşük maliyet ile en yüksek geri dönüş (kar) sağlama çalışmasıdır. Maddi sınırlar içinde güçlü firmalara rakip olmanın tek yolu da fark yaratmaya dayalıdır. Fark yaratmak için bazen tabuları yıkmak yapılmayanı yapmak gerekebilir. Küçük kaşık ile pastadan büyük pay alabilme çalışmasıdır diyebiliriz. Bu strateji üzerinde yoğunlaşıldığında büyük firmaların büyük kaşıklarıyla yarışmak mümkündür. Fakat bu durum, büyük firmaların gerilla pazarlamayı kullanmadığını anlamına da gelmemelidir. Yani firmanızın logosunu sokaktaki standart reklam panosuna, standart bir şekilde yerleştirmek yerine, hiç beklenmeyen bir alanda sergilemek de bir gerilla taktiğidir. Amaç: insaların karşısına beklenmedik zamanda veya beklenmedik şekilde çıkmak ve hafızada yer etmektir.
Gerilla Pazarlamayı Kim Buldu: 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından bulundu veya geliştirildi. Wikipedia gibi büyük kaynaklarda gerilla pazarlamanın mucidi, Jay Conrad Levinson olarak gösterilmektedir.
Küçük işletmelerin daha ekonomik ve daha kolay çok daha büyük ses çıkarmalarına olanak veren gerilla reklam ya da pazarlama gözlemlediğimiz kadarı ile Didim’li firmaların çok da tercih ettiği bir yöntem olmamıştır.
Didim’de Firmaların tercih ettiği reklamlar genellikle klasik medya ve klasik duyuru yöntemleri ya da son yıllarda sosyal medyayı daha etkin kullanmak şeklindedir.
Klasik medyayı kullanan yani yerel günlük gazetelerde ve dergilerde duyuru ilan ve reklam veren, billboardlar kiralayan da ya el ilanı dağıtan firmaların bu reklamlardan olumlu geri dönüşler alabilmeleri biraz da reklamın içeriği, sloganların ve tasarım gücü ile orantılı olmuştur. Zira değişen resimler bilindik sloganlar ya da kullanılan görsellerin birbirinin aynısı ya da çok bilindik olması reklamda verilmek istenen mesajı ulaştırmaktan çok öteleyebiliyor. Özenli yapılmış üzerinde çalışılmış her reklamın mutlaka amacına ulaştığını da söyleyelim.
Main Headline ‘VIRAL OR GUERILLA?’
What is Viral Advertising / Marketing?
Viral advertising is a type of advertising, which spreads automatically, and shares similarities with viruses. The quaintness, newsworthiness, and other similar characteristics of the advertisement ensures increasing number of shares and popularity. In viral advertising, the action gives the impression of the fact that the main purpose is to describe the event, rather than promoting the product. Since it resembles to a virus in this sense, it is named viral advertising.
Viral advertising has several characteristics in common with word-of-mouth marketing (WOM). The most significant difference is that the main area of existence of viral advertisements is 99% the internet.
The areas of use of viral advertising: mostly the video sharing sites. However, the social networking platform named Twitter is also used quintessentially as an effective tool for viral advertising. Considering the intended purpose of Twitter, twitting (chirping, gossiping) actually means spread by word of mouth. Other than these, all social networking platforms are also suitable places for viral advertising.
Viral advertisements may be fictionalized by the company or the user. There are two different ways to see this example: the viral advertisements, which are created by a voluntary user, who shares his/her interesting experience about a product, and the enjoyable advertisements fictionalized by the companies. Sometimes the user may incidentally create a viral advertisement. Some companies pay money to professional teams for amateur short films to create viral advertisements.
Some most viewed and shared videos, which stimulate, provoke, or affect us, or make us laugh, may be viral advertisements. For instance, we all know the revenge video of the girl, who decided to sell her ex-boyfriends camera on gittigidiyor.com. When we first watched this video, we all thought this was a revenge video, didn’t we? Though there was a product on sale, and the market for this product selected by a person that we didn’t even know was gittigidiyor.com.
The message was clear: “If you want to make second hand sales, gittigidiyor.com is the right place.” The avenging girl preferred gittigidiyor.com. So, when we were watching Fulya’s revenge on her ex-boyfriend Mert, we were actually watching an advertisement of gittigidiyor.com without even realizing.
When you type “Cheated girl, Fulya’s Revenge” on YouTube’s search bar, you will see an angry woman, who sells her ex-boyfriend’s stuff on gittigidiyor.com for revenge. The truth of the matter was to advertise gittigidiyor.com, not revenge. It is one of the most successful examples of viral advertisement.
There was a “marriage proposal” video by THY, which was perceived as a romantic act. At first, this video used to appear when we search for the following words: “crazy marriage proposal, the man who traveled around the world for his girlfriend, the most romantic marriage proposal” etc. Then the people began to get the picture, and now nobody hits the share button; therefore, this video is no longer a viral video.
The companies demanding to shoot similar viral advertising works request special projects from seemingly-unprofessional teams and allocate big budgets.
What is Guerilla Advertisement / Marketing? It means keeping the power of money in the background and using the power of innovation in order to increase profits. In other words, it is the art of generating the maximum return (profit) through minimum cost. The only way to run against strong companies within the financial boundaries is to make a difference. Sometimes you need to break the taboos, and be innovative in order to make a difference. One might as well say this is the art of getting a piece of the lion’s share without spending millions. When we focus on this strategy, we can compete with bigger budgets. However, this should not mean that the big companies do not prefer to use guerilla marketing. In other words, it is also considered guerilla marketing when you place display the logo of your company in an unexpected area instead of placing it on a standard billboard on any street. The purpose of this method is to appear unexpectedly and to make an impression.
The Founder of Guerilla Marketing: Guerilla marketing was first introduced or developed by Jay Conrad Levinson in 1984. Jay Conrad Levinson is introduced as the inventor of guerilla marketing in distinguished sources, such as Wikipedia.
As far as we know, guerilla advertisement or marketing, which enables small enterprises to make a tremendous impression more easily and affordably, is not much preferred by the companies in Didyma.
The methods of advertisement preferred by the companies in Didyma are usually traditional media and announcement methods, or social media. The positive feedbacks to traditional media channels, such as daily local newspapers and magazines, billboards, or pamphlets, partly depend on the contents of the advertisements, and the power of slogans and design works. Because the changing images, well-known slogans, or images alike as peas in a pod may defer the message rather than getting the word out. So, let us finish by saying that the well-thought and meticulously-designed advertisements never fail to achieve their purposes.
Viral Reklam Örnekleri
https://www.youtube.com/watch?v=p7kE7KKTkv
https://www.facebook.com/umut.kasan/videos/vb.100000205551038/1816808808335953/?type=3&theater
Sesimi gerçekten Eflatun Bar ın sevilen solisti Öz Lem in sesine çok benzetiyorlar 😬 benziyo ama değil mi 😂 Erdal Duman sizi seviyore arkideşle 👍
Umut Kaşan paylaştı: 20 Haziran 2017 Salı