Veg Fest 2017 Didim

BİLİYOR MUSUNUZ?

Türkiye’nin ilk ‘ Vegan ve Vejetaryen Festivali ‘ Didim’de yapıldı.

Didim_Veg_Fest_egeideadergi
Didim_Veg_Fest_egeideadergi

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD), Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) ve Didim Turizm Altyapı Birliği’nin (DİTAB) organizasyonuyla 29-30 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk vegan festivali olma özelliği taşıyan Didim Vegan Festivali ilk yılında büyük ilgi gördü.

Vegan ve Vejetaryen Festivali nasıl başladı?

Emin Çapa: ‘Geçen sene Didim Belediye Başkanı ile Didim’de düzenlenen bir turizm konferansında karşılaştım. Didim’in gelir kaynaklarını çeşitlendirmek istiyordu. Yerelin güçlenmesi benim çok ama çok önemsediğim bir konu. Ot festivali yapmayı istediğini söyleyince, ben de hemen bizim dernekle ( Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği )  konuşup, başka ot festivallerinden Didim’i ayrıştıracak, eşsiz yapacak özel bir şey olsun dedim. Sonrası da derneğin ve Didim Belediye’sinin çabasıdır’ dedi. ‘ Mütevazı bir başlangıç olacağını düşünüyordum. Didim VegFest beni çok şaşırttı. İlk konuştuğumuzda böylesi bir iş başarılabileceğini gerçekten düşünmemiştim. Sonuçta Didim kaynakları sınırlı bir ilçemiz, bol havalı “ot festivalleri”nin olduğu yerlerle de yarışamaz diye düşünmekteydim. Ama inanın festival alanında küçük çaplı bir şok yaşadım. Daha doğrusu ilk şokumu Akköy’deki kadınlara festival öncesi ziyaretimde “bizim standımıza uğramadan geçmeyin sakın” dediklerinde yaşadım. Olayı bu kadar içselleştirmeleri çok hoşuma gitti.

Didim halkının Vegan Festivaline olan ilgisi yüksekti
Didim halkının Vegan Festivaline olan ilgisi yüksekti

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Arıman geçtiğimiz yıl ardı ardına yaşanan terör saldırıları nedeniyle festivali İstanbul dışına taşıma kararı aldık ve bu aşamada Emin Çapa vasıtasıyla Didim Belediyesi’nden teklif geldi.  Dünyada resmi olarak vegan dostu belediye olduğunu ilan eden ilk belediye Barcelona’dır. Bunu takiben dünyanın ikinci resmi vegan dostu belediyesi Didim’dir. Didim Belediyesi Vegan Dostu Belediye protokolünü imzalaması ile süreç başladı.  ‘Belediye özellikle Didim’in yerel otlarının da tanıtılması için Nisan ayını uygun buldu. Her yıl Didim’de ot zamanı bu festival olacak. Gelenekselleştireceğiz. Başka belediyelerden de teklifler geliyor, belki başka belediyeler ile başka vegan etkinlikler düzenleyebiliriz. Didim VegFest olarak bu festivale mutlaka devam edeceğiz. Didim halkının festivale ilgisinden memnun kaldık’ dedi.

  • Didim Vegfest’e katılmak için mutlaka vegan ya da vejetaryen olmak gerekmiyordu. Yüreğinde doğa ve hayvan sevgisi taşıyan herkes bu festivale davet edildi. 2 gün süren VegFest’e ilgi çok büyük oldu.
  • Didim’in, turizm pazarında fark yaratmak amacıyla devreye koyduğu projelerinden birisi olan Vegan Festivali (Vegfest), tarihi Apollon Tapınağı çevresinde başladı. Didim Belediyesi Apollon Tapınağı çevresine özel festival sokağı kurdu.
  • Didim Vegan Festivalinin Medya Sponsoru NTV olurken, Festival etkinlikleri kapsamında Kanal D ekranlarında sabah haberlerini sunan Gazeteci- Yazar Emin Çapa festival süresince Didim’deydi ve Didim’den Kanal D ekranlarından oldukça beğeni ve izlenme alan canlı yayın yaptı.
  • İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Orhan Kural, Hayvanlara Adalet Platformundan Av. Barış Karlı, Sağlıklı Yaşam Danışmanı Gül Kaynak ile Kalp ve İç Hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu festival konuklarındandılar.
  • Pop Müziğinin güçlü isimlerinden ve aynı zamanda Vegan olan Zeynep Casalini konseri ile son bulan Festivalde Didim’in sevilen grubu Eflatun Didim’de konser veren pek çok ünlü isimlerden daha çok alkış aldı.
  • Didim Rotary Kulübü kurdukları stantta satılan ürünlerden elde edilecek geliri, Didim Devlet Hastanesi yararına bağışladılar.
  • Geleneksel Didim ot yemekleri ve tariflerinin olduğu, Vegan ve Vejetaryen Festivali için Bikem Öğünç tarafından 8 ay gibi bir araştırma sonucu hazırlanan ‘Mübadil Lezzetler Didim’ kitabı ve kitabı hazırlayan Bikem Öğünç ve Z.Seda Çakır da ve daha önceden festivalde olacağı söylenen kitap da festivalde yoktu.
  • Festival için Didim dışından gelen tüm konukların konaklama organizasyonunu paket turlar halinde satışa çıkaran duyuran ve organize eden, Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve aynı zamanda Raffinesse Travel’in sahibi deneyimli Turizmci Hikmet Atilla oldu. Festival sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Didim Belediyesi çalışmaları neticesinde Bulgaristan’ dan davet edilerek ilçemize gelen 3 basın görevlisi hanıma da rehberlik yapan Atilla Didim’in tarihi, kültürel değerlerini ve otellerini dolaştırarak Bulgar heyetinin vasıtası ile Bulgar pazarında Didim farkındalığı için çalışmalarda bulundular.

Kim ne dedi?

  • Festivalin en etkileyici ve beğenilen konuşması gazeteci, yazar, aktivist Zülal Kalkandelen’in konuşmasıydı. ‘Alkışlanmak için değil, rahatsız etmek için burdayım’ diyen Kalkandelen festivalin panayır havasında geçtiğini belirterek eğlence odaklı olmasını eleştirdi.
  • Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) Yönetim Kurulu üyelerinden Eşref Balcı  veganlık üzerine konuşma yaparken ‘Allah da onları bizim için yaratmış’ diyorlar, meseleye din karışınca çok müdahale edemiyoruz.
  • Devlet eliyle çiftçilerin ata tohumlarının kullanımını engellemesi ve tohumların yabancı sermaye elinde olmasına tepki olarak bir araya gelen gönüllü bir grubun sözcülüğünü yapan ve festivalde stant açan Ulusal Tohum Takas Merkezi ve kurucusu Ali Özırmak ‘ Türkiye’nin her yerinden en az iki yıl kullanılmış tohumlar gönüllülerimiz aracılığıyla Ulusal Tohum Takas Merkezine geliyor. Toplanılan yerli ve GDO’suz tohumlar Türkiye’nin her yerinden isteyen kişilere sadece kargo parasını ödemek şartıyla gönderiliyor.’ dedi.
  • TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Yurtdışı Temsilcisi ve fahri hemşehrimiz Hüseyin Baraner, vegan festivalinin Didim’in tarihine, kültürüne, doğasına ve dünyaya bakış açısına en yakışan etkinlik olduğunu vurguladı ve Ege Bölgesi’nin dünyada meyve ve sebze çeşitliliğinde önemli olduğunu, dünyanın 40 yılda değiştiğini ve eski sistemlerin ve ürünlerin değer kazandırmadığını’ söyledi. Baraner “5-10 yıl sonra bu festival o kadar gelişecek ki göreceksiniz. Türkiye’de geçinmek için değil gelişmek için çalışmalıyız. Didim’de kalıcı olacak ve yüzde yüz kalacak. Bir değerin temeli atıldı. Değer 20 katlı binalar değil 20 katlı hayallerin temelini atıyoruz.”dedi.
  • Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ‘ Biz bu festival ile sadece otları değil bir yaşamı ve felsefeyi tanıtmak istiyoruz. İnsana doğaya ve havyanda saygıdır veganlık.. Dünya bir bütündür ve onlarla paylaştığımız zaman çok daha mutlu yaşarız. Ayrıca festival kendi ekonomisini de yarattı. Özellikle kadınların evlerinde ne yaptılarsa gelip burada satmaları ve buradan kazandıklarıyla bütçelerine katkı sağlamaları bence bu festivalin sürdürülebilir olması için çok önemliydi; bu tip organizasyonlar kendi ekonomilerini kendileri yaratmalı. Biz bunu birincisinde başardık. Gelecek yıl buradaki hatalarımız ve eksikliklerimizi görüp üzerine koyarak devam edeceğiz.”dedi.
  • Didim Kaymakamı İskender Yönden ise Didim’in turizm noktasında iyi bir ekip oluştuğunun altını çizerek “Biz bunu biraz daha farklı çalışma ile yapıyoruz. Bugün Vegfest yapılıyor. Gelecek hafta Triatlon yarışması var; sonra engellilerin özel etkinliği Sonrasında Modifiye edilmiş araçların etkinliği var. Beklentimiz şu; tarih doğa ve denizimi var. Otellerimiz var. Tanıtmak konusunda eksiklerimiz var ve bunu tüm Dünyaya duyurmak için çalışma yapılıyor. Bu etkinlikte bunun bir parçası Bizim için önemli olan ne kadara hareketlilik varsa bunu da Didim’i alabiliyorsak bu da benim en büyük görevim” dedi.
  • Didimli hanım Haney özgültekin tarafından satışı ve ikramı yapılan deniz kıyısındaki kaya yarıklarında ya da taşlı kumluk arazilerde yetişen ve genellikle cilt iltihaplarında, egzamada ve nasır tedavisinde kullanılılan ‘Kaya Koruğu’ festivalin en ilgi çeken vegan ürünlerinden biriydi.

 

 

 

 

 

Unknown facts about Didim Vegan Fest

-You did not have to be a vegan to join Didim vegan fest. All nature,animal lovers were invited.  It lasted two days and interest was huge.

-One of the projects made for create a difference for Didyma in tourism market, vegfest

started around apollon temple. Didim Municipility created a special street there,for this festival.

-Festival’s media sponsor was NTV and journalist Engin Çapa was on air at Channel D throughout the fest. It was followed with interest by people.

-One of the proffesors of Istanbul Technical University,Prof. Dr. Orhan Kural,lawyer Barış Karlı from ‘’justice for animals’’ platform, healthy life guide Gül Kaynak, internist and cardiologist Dr Murat Kınıkoğlu were a few of guests.

-Festival was ended with concerts of Eflatun Band and Zeynep Casalini. She is a pop singer and also a vegan.

-Didim Rotary Club made a charity to Didim state hospital. They sold products on a stand during fest and donated it to hospital. – the book of ‘’Exchanged tastes of Didim’’ and its writers Bikem Öğünç and Seda Çakır didn’t show up at festival.

-Experienced Tourism professionalist and the owner of Rafinesse Travel,Hikmet Atilla was the one who arranged the accommodations of the guests. After the festival,Mr Atilla guided three woman coming from Bulgaria. They were invited by Culture and Tourism ministry and Didyma municipality. These works was meant to make a difference for Didyma in overseas.

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.