TARİHİ DEĞERLER FRANCHISE İSTEMEZ KAVALA MEY’HANESİ / BURCU KAMACI PEKTAŞOĞLU

KAVALA MEYHANESİ / Burcu Kamacı Pektaşoğlu

Kutsal yol üzerinde Apollon tapınağına giderken hemen solda müze gibi ama gerçek bir meyhane. Restorasyonu, renkleri,dokusu ve dekorasyonu ile geçmişin günümüze aynası. Kendini ‘Tarihin içinden, tarihle iç içe bir mekan.Bir kültürün bir başka topraklarda yeşermesi. Bir Kamacı kuruluşudur ’diye tanımlamış tanıtım metinlerinde işletme. ‘ Biliyor musunuz benim dedem burada bu evde doğmuş’ diye giriyor söze Kavala Meyhanesi’nin sahibi, kurucu kadın işletmecisi ve aynı zamanda profesyonel Grafiker olan Burcu Kamacı Pektaşoğlu. Öğreniyorum ki 150 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip tarihi bina, dokusunda yapılan yenileme çalışmaları sonrasında hizmete açılmış.  Yaklaşık iki yıl süren yenileme sürecinde en ufak detaylar bile ilgili resmi kurumlar tarafından defalarca denetlenmiş. Bu özel mekân tüm tarihsel detayları, hatıraları geçmişin dokusunu kokusunu özenle koruyor ama anlıyorum ki bunu denetleme kurulu ve kanunlar böyle istediği için değil de aile büyüklerine olan saygılarından yapıyorlar.

Didim’e son derece turistik geleneksel ve müze gibi meyhane kazandıran bir Kamacı Kuruluşu olan Kavala Meyhanesinin her bir köşesinde hissedilen yoğun tarih, gösterilen özen, emek ve hassasiyetin arkasında bir tasarımcı, bir grafiker, bir reklamcı ve bir kadın eli değdiği her şeyi ile çok ortada.

  • Profosyonel tasarımcı ve bir grafiker olarak tüm becerinizi ortaya koymuşsunuz. Öncelikle Kavala Meyhanesi size ve Didim Turizmine hayırlı olsun. Her şeyi ile müze gibi bir keyifli özel bir mekân yaratmışsınız Kavala Meyhanesinin hikâyesini sizin ağzınızdan dinlemek ve sizi de daha yakından tanımak isterim.

Çok teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi Kavala Meyhanesi de bir Kamacı Restoran Kuruluşudur. İşin aslı abim Ramazan E. Kamacı ve eşim Muharrem Pektaşoğlu ile birlikte işletiyoruz biz burayı. Tam anlamı ile gerçek bir aile işletmesiyiz.

Kayınpederim Yaşar Pektaşoğlu mesela günlerce elektrik tesisatı için dekoratif abajur ve aydınlatma için çabaladı emek verdi, koşturdu, annem Şerife Kamacı bahçesinde kendi yetiştirdiği domates, patlıcan biber gibi doğal ürünleri getirir bizlere yemekler yapar, kayınvalidem Nimet Pektaşoğlu pastalar, tatlılar yapar getirir yani ailemizin tüm bireyleri bu işletmede kendince bir şeyin ucundan tutarlar. Kızım Arya da şimdiden masa örtülerinin ucundan tutmaya başladı ( gülümsüyor ) şanslıyım ve aslında çok da tek başıma sayılmam değil mi ?

Bildiğiniz çalışan annelerdenim aslında. İşim sebebi ile sevdiklerimden uzaklaşmak zorunda değilim aksine sevdiğim herkesle bir aradayım bu benim için mutluluk verici. Ben de Kamacı Restorantlarında büyümüş bir çocuktum, kızım Arya da burada Kavala Meyhanesinde büyüyor.

Mübadele yıllarında Selanik’ten gelen büyük büyük dedem yani Mehmet dedem 9 yaşında Kavala’dan gelmiş bu eve. Dedemin eviymiş burası. En az 150 yılık bir geçmişi var bu evin.

Tabii babam da amcalarım da bu tarihi binada bu evde burada doğmuş. 6 kardeşler. Gelinler gelmiş bu eve, çocuklar torunlar yani uzun yıllar yuva olmuş hep birilerine. Ciddi bürokratik bir süreçten de geçtik biz burasını bu işletmeye dönüştürmek, Didim turizmine kazandırmak için. Restorasyon sabır ve emek istiyor ama bu konuya bizim kadar da hassas yaklaşan, tarihin geçmişin dokusunu koruyan sahiplenen var mıdır inanın bilemiyorum. Biz sadece tarihi binayı değil anılarımızı da koruduk bir anlamda…

Bizim için her şeyi ile özel her detayına çok emek verdiğimiz bir mekân ve inanın hizmetimizde de aynı hassasiyeti ve özeni gösteriyoruz. Geleneksel Meyhane kültürünü yaşatmaya, geleneklerimizi, kültürümüzü, kültürel mezelerimizi ve yöresel lezzetlerimizi de yaşatmaya gayret gösteriyoruz. Neticede evimizde ağırlıyoruz gelen konuk ve misafirlerimizi. Babam da yılların esnafıdır, bizi hiç yalnız bırakmaz ve onun işletme prensipleri ve tecrübeleri ile yol alıyoruz diyebilirim. Özellikle ‘Kimse mekândan çıkınca çok iyi çok keyifli çok güzeldi ama bu hesap da neydi öyle demesin’ çocuklar dedi. Tabii biz de anladık ne demek istediğini öyle yapıyoruz ( Gülümsüyor )

  • Burcu Hanım siz Babanızın mesleği (Mümin Kamacı / Geçmiş dönem Didim Belediye Başkanı) sebebi ile çok tanınan bilinen çocuklardandınız. Okuldan mezun olunca sizin için süreç nasıl ilerledi. Doğrudan işletmeciliğe mi hazırlandınız? Kendi işinizi yaptınız mı hiç? Başka işletmelerde çalıştınız mı?

Evet grafiker olarak çalıştım. Okuldan mezun olunca bir süre İstanbul Şişli Belediyesinde ve Af Ajans’ta tasarımcı ve grafiker olarak çalıştım. Yurtdışına Avrupa birliği projelerinde görevli olarak gittim. Grafiti sanatı için Marsilya’ya kadar gitmişliğimiz var. Bir grafikerin hayata bakışı da çok başkadır. Çok yönlü düşünür tasarımcı. Hayatta ne istediğinizi bilince zaten her şey çok hızlı gelişiyor. Ben bir yıl içerisinde eşime aşık olup evlendim ve anne oldum.  Burası ile ilgili de çocukluğumdan bu yana hayaller kurardım. Buraya dair de ne yapmak istediğimi çok iyi biliyordum. Çocukluk hayalimdir benim burası. Ne istediğinizi iyi biliyorsanız tasarım da sonuç da iyi çıkıyor. Biz abimle birlikte adım adım emek emek tasarladık burasını diyebilirim. Açıldığımız günden bugüne ilgisini esirgemeyen dostlarımıza arkadaşlarımıza sizin vasıtanız ile bir kez daha teşekkür etmek isteriz.

  • Kavala meyhanesinin logosunu sloganlarını menüsünü kartvizitini rengini tasarımını yani tüm kurumsal kimliğini siz mi oluşturdunuz? Dekoratif tüm objeler de çok dikkat çekici. Bir tasarımcı olarak söylemeliyim ki detaylarda hoş süprizler var. Dekorasyon için profosyonel bir destek aldınız mı?

Benim içim bu ev öyle kıymetli ki burasını bir işletmeye dönüştürürken elimden ne geliyorsa kendim yaptım diyebilirim. Logosu sloganı renkleri yani tasarım gerektiren tüm detaylarda bizzat kendim çalıştım. Pencereler kavala mavisidir. ( gülümsüyor )  Mimari Restorasyonu için mimar Şerife Türkderin ve yine iç mimarımız üç boyutlarımızı hazırlayan Mimar Seçil Telyakar da Kavala Meyhanesine benim kadar hatta bizim kadar emek vermiştir diyebilirim. Kendilerine tüm restorasyon sürecinde gösterdikleri ilgi ve özen için bir kez daha teşekkür etmek isterim.

İç dekorasyonu da tamamen ailecek oluşturduk. Kayınpederim Yaşar Pektaşoğlu ( Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı) çok emek vermiştir. Mekânın görünen elektrik aksanını tüm avizeleri ile Yaşar babam özel ilgilendi. Buradaki görünen tüm avizeleri biz ürettik. Şu gördüğünüz tüm avizeler huniden yapılmıştır mesela. Yaşar babam boyadı hazırladı onları yılların tecrübesi ile kendi tecrübelerini ve tüm yaratıcılığını kullandı. Yok şu ampul olsun bu daha iyi gider gibi ailecek düşünüp birlikte karar verdik. Su borularından kestik biçtik bisiklet tekerlerinden halatlardan ürettik bazılarını. Doğal dekoratif objeler ürettik aynı zamanda ben de zaman içerisinde tüm akrabalarımızdan antika değerinde olan özel eşyaları toplamıştım. Dikiş makinası da oradaki makas da gerçek kullanıcısı amcamın hatıralarıdır. Görünen aksesuarların tamamına yakını orijinal antika değeri olan geçmişte kullanılan özel hatırası anlamı değeri olan objeler ve bir anlamda da hatıraları yaşattık biz burada. Biz bu evde büyümedik ama bu sokaklarda oynayarak büyüdük. Vaktiyle ben de masaların arasında, bu tarihi sokakta oynayarak büyüdüm şimdi kızım Arya da tıpkı benim gibi büyüyor. Yukarıda kızımın yatağı var meyhane burası ama biberonlar görebilirsiniz masalarda zaman zaman. Yoğun çalışıyoruz ama keyfimiz yerinde.

  • Eski bir evde restorasyon yapmak ve turistik işletmeye dönüştürmek için neler gerekiyor? Kaç yıl sürdü tüm proje? Sonuç çok keyifli olmuş ama kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Bir kere evin Belediye tarafından tescilli yapı olması çok önemli. Bizim evimiz tescilliydi. Tarihi kayıtları fotoğrafları gibi istenilen lazım gelen tüm evrakları vardı. Anıtlar kuruluna başvurduk. Restaratör mimarımız orijinaline yakın özel projesini çizdi. Sıkı denetlemelerden geçiliyor. İki yıl kadar sürdü tüm süreç. Şimdilik de 10 çalışanımız var hepimize de keyifli ekmek kapısı oldu mekanımız. Çok emek verdik ama sanıyorum ki değdi.

  • Kavala Meyhaneye yani işletmeye özel hizmetleriniz var mı? En çok teşekkür aldığınız hizmetiniz ?

Sabahları ve akşamları Kavala Meyhane çok keyiflidir. Sabahları serpme kahvaltı servisimiz var, geleneksel kahvaltı kültürünü devam ettiriyoruz, akşamları ise geleneksel meyhane meze kültürü. Geleneksel meyhane kültürünün en önemli figürü olan mezelerimiz günlük taze ve çok lezzetli bulunuyor. Çok teşekkür alıyoruz. Babam yılların işletmecisidir. Diğer işletmelerin başarısı ortadadır. Onun tecrübeleri ve gözlemleri ile yol alıyoruz. Geleneksel meyhane kültürü yaşatacağız burada. Otursun masada gelenler saatlerce bir peynir bir kavun bir meze ile tadını çıkarsın tüm akşamın tarihin mekanın. Tarihi kutsal yolun dibineyiz, Apollon Tapınağının dibinde. Keyfini ve tadını çıkaracak çok şey var. Terasımız o kadar keyifli ki rezervasyonsuz sürpriz misafir kabul edemiyoruz terasımıza. Maalesef yer kalmıyor. 0 256 811 10 08 den bize ulaşabilir misafirlerimiz rezervasyon için. Gelen tüm konuklarımızla ev sahibi hassasiyetinde tek tek ilgilenmeye özen gösteriyorum. Bizim canlı müziğimiz de çok keyiflidir. Her akşam canlı müziğimiz var. Çarşamba ve Cuma akşamları ise fasıl keyfi. 15 kişi ve üzeri gruplarda özel menü hazırlıyoruz. Eskiden meyhane çıkışlarında küfeciler varmış değil mi? şimdi biz de araç servisi sağlıyoruz. Kimse çıkışta eve nasıl giderim diye düşünmeden meyhanenin ve ortamın tadını çıkarsın istiyoruz. ( Gülümsüyor ) yani buranın hakkını verecek tüm şartları oluşturup tüm misafirlerimizin bizden keyifle ayrılmalarını sağlıyoruz. Babamın en hassas olduğu konuyu da es geçmemeli burada ödediğiniz hesap sonradan da keyfinizi kaçırmıyor.

  • Burcu hanım bildiğiniz gibi bu ay reklam ve pazarlama ana teması ile yayına hazırlanıyoruz. Siz de profosyonel bir grafiker olarak reklam ve pazarlama ile siz de iç içesiniz. Kavala Meyhanenin tüm kurumsal kimliğini yaratan kişi olarak reklam ve pazarlama stratejilerinizi,size özel pazarla yöntemlerinizi Kavala’ya özel dokunuşlarınızı bilmek isterim?

Ben burayı açtığımı billboard reklamları ile duyurmadım. Bir grafiker olarak da billboard reklamlarının çok da işe yaradığını düşünmüyorum açıkçası. Gerçek övgü dolu teşekkürler, kocaman gülümsemeler en iyi reklamdır. Sosyal medyanın reklam gücüne inanıyorum düzenli paylaşımlar yapıyoruz. İletişim aslında iletişim ve kendini ifade etme şanşı sunuyor sosyal medya. Elbette sorumluluk istiyor. Bir arkadaşım da sadece bu konuda bize destek oluyor. Dadaist akımdan çok etkilenmiş bir tasarımcı olarak elbette farklı dokunuşlarım oldu.  Wc de bildiğimiz klasik aynalar yok mesela. Kimse de bana neden WC lerde ayna yok demedi. ( Gülüyor ) aynanın olması gereken yerde ‘DUCHAMP WAS HERE’ yazıyor. Zaten mekanın kendisi gibi tüm tasarımları logosu, renkleri ve sloganlarımız da olması gerektiği gibi bizi doğru anlatsın doğru yansıtsın istedim. Hepsi özel çalışmalardır.

Bu keyifli sohbet için Başta Burcu Kamacı Pektaşoğlu olmak üzere Kavala Meyhanesi’ne ben de çok teşekkür ederim.

 

 

A real tavern that looks exactly like a museum located on the left side of the Holy Road to the Temple of Apollo. It is like a reflection of the past with its restoration, colors, texture, and interior design. The owner of the tavern has described the place as ‘a place from the past. Blooming of a culture in lands far, far away. A Kamacı enterprise.” ‘Did you know that my grandfather was born in this very house’ says the owner and founder of Kavala Tavern, and a professional graphic designer Burcu Kamacı Pektaşoğlu. Then I found out that this historical building over 150 years of age has been put into service after some renovation works. This special place protects all historical details, and the texture and smell of the past and the memories; but I understand that they do this because of their respect to the elders of the family, not because the supervisory board and the laws require to do so. The touch of a female graphic designer and advertiser is very obvious in this place that bears the traces of history, elaboration, effort, and sensitivity felt around every corner of Kavala Tavern, a Kamacı enterprise that presents a touristic, traditional, and museum-like place in Didyma. ‘We have live music every night. And Fasıl music on Wednesday and Friday nights. We prepare a special menu for groups of 15 people and over. There used to be porters waiting at the tavern doors, right? Now we offer transportation services. We want everyone to enjoy this atmosphere without concerning about how to get back home (Smiles). I mean, provide all necessary conditions to make the best of this place, and make sure that our guests leave our tavern with sweet memories. The atmosphere of our terrace is so lovely that we cannot accept any walk-in customers. Our guests can give us a call for reservations at 0 256 811 10 08. Thank you for your interest’ says Burcu Kamacı Pektaşoğlu.

 

Haber / Röportaj : Umut Kaşan Karabacılı – 2017 Didim
Fotoğraflar : Nurlan Tahirli /   Burcu Kamacı Pektaşoğlu

 

 

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.