Röportaj Mehmet Sarışın

YENİ DİDİM HABERİM GAZETESİ

(İMTİYAZ SAHİBİ) YAYINCI . MUHABİR

MEHMET SARIŞIN

Çok kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

                25 Ağustos 1956 Çiçekdağ doğumluyum. Çocukluğum İzmir’de geçti. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü mezunuyum. Gazeteciliğe 1974 yılında Demokrat İzmir Gazetesi’nde başladım. Önce Ege Ekspres Gazetesi’ne daha sonra Yeni Asır Gazetesi’ne transfer oldum ve Yeni Asır’da 1990 yılına kadar aralıksız muhabir ve yazı işleri müdürü olarak çalıştım. 1990’da İstanbul’a Sabah Gazetesi’ne transfer oldum. Haber Merkezi’nde özel haber ve röportaj yazarı ve yazı işleri mutfağında editör-yazı işleri müdürü olarak çalıştım. Eş zamanlı olarak Şamdan Dergisi’nin yazı işleri müdürlüğü görevini de yürüttüm. Kariyerimde Savaş Muhabirliği de var. 1981-82-83 yıllarında İran-Irak Savaşı’nda, 1991 Ocak ayında Telaviv’de Körfez Savaşı’nda, 90’lı yıllarda Saraybosna’da Bosna Savaşı’nda ve Kosova olaylarında çok zor şartlarda görev yaptım. İngilizce biliyorum. Sürekli Basın kartı sahibiyim. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Magazin Gazetecileri Derneği ve Didim Çalışan Gazeteciler Derneği Üyesiyim. İnternet gazeteciliğinin Türkiye’deki ilk temsilcilerindenim. Haberturk.com ve gecce.com’un kurucu editörlerindenim. SEO uzmanıyım. 2017 yılından itibaren hayatımın bundan sonraki bölümünü Didim’de yaşamaya karar verdim. Didim’de yayınlanan Yerel Süreli Gazete Yeni Didim Haberim’in İmtiyaz Sahibiyim.

Gazetecilik mesleğini seçişiniz ve başlangıç hikâyeniz ile sürecinizi ve meslek hedeflerinizi bilmek isteriz?

                İlkokuldan itibaren hep gazeteci olmak istedim ve lise yıllarında fahri olarak muhabirlik yaptım. Liseyi bitirince sürekli haber gönderdiğim Demokrat İzmir Gazetesi’nde kadrolu muhabir olarak çalışmaya başladım. 20 yaşında sarı basın kartı sahibi oldum. Hem gazetecilik yaptım hem üniversiteyi okudum. Zaten gazeteciydim bu nedenle gazetecilik veya iletişim bölümünü seçmedim. Gazeteciliğin her kademesinde çalıştım, mesleğim sayesinde dünyayı gezdim. Adrenalin dolu bir hayat yaşadım. Türk basınının şu andaki durumu beni çok üzüyor. Yalaka gazeteci hiçbir zaman olmadım. Yancı medyada çalışmadım ve çalışmam. Bu hangi siyasi görüşe ait bir gazete olursa olsun geçerlidir. Yani Sabah’ta da, Sözcü’de de, Ortadoğu’da çalışmam. Hep tarafsız bir gazeteci oldum. Kendi gazetemde de tarafsız bir yayın politikası uyguluyorum. Sabah Gazetesi , Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilince, 2001 yılında, hemen istifa ettim. Bunu yapmayan arkadaşlarım ta o zamandan bu yana Sabah Gazetesi’nde üst düzey görevdeler. Kalsaydım, Sabah Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni olurdum. Ama beni gazetenin sahibi yapsalar, o gazetede bir dakika bile durmazdım. Çünkü taraflı bir yayın politikası başlayacaktı ve ben bu çarkın içinde olamazdım. İşte benim gazetecilik özelliğim.

Mesleğinizi yaparken kendinize yol gösterici kabul ettiğiniz, hatta kendinize rol model aldığınız bir üstadınız oldu mu?

Hepsi İzmirli gazeteciler… Rahmetli Akın Simav, Rahmetli İsmail Sivri ve Erkin Usman (yönetici olarak), şu anda hayatta olmayan Tunç Saruhanlı, Ceyhan Gür, Şevket Özçelik ve Erhan Ünver (Yazı üslubu olarak)…

Düzenli takip ettiğiniz gazete ve de köşe yazarı var mıdır? kimdir?  Yok.

Günümüzde basın ve medya sektörü üzerine neler söylemek istersiniz?

İkinci sorunuzda bunların cevabını bulabiliriniz.

 

Sosyal medyayı düzenli ve aktif kullanır mısınız? Tercih ettiğiniz sosyal platform nedir ? Sosyal medya haberciliği üzerine neler söylemek istersiniz?

Evet. Facebook, twitter,instagram… Gerçek ve hemen duyurulması gereken bir haber varsa sosyal medyayı kullanırım. Daha çok tweet atarım. İnternet editörlüğü yaparken de sosyal medyayı sık kullanırdım. Link paylaşımı yapardım. Gazetem iyice tanınınca internet sitesini faaliyete geçereceğim.

 

Sansür engeline takılan yapamadığınız özel bir haber oldu mu?

Olmadı. Çünkü 2001 yılından bu yana hiçbir patrona bağlı çalışmadım. 2001’den önce benim gazetecilik yaptığım dönem için ‘olmadı’ dedim.

 

Yaptığınız en özel haber neydi?

Çok var. Kara Ses Cemalettin Kaplan ile Almanya Köln’de röportaj yaptım. Bu röportaj Yeni Asır ve Avrupa Sabah’ta yayınlanınca, Cemalettin Kaplan’ın Almanya ve Avrupa’da, Avrupa İslam Cemaatleri Birliği adı altında yaptığı gericilik ve irtica faaliyetleri sona erdi. Köln, Neusser Strasse, 98 numaradaki derneği kapatıldı.

 

Basın emekçilerinin en büyük problemleri nelerdir?

 

Şu anda Türkiye’de çalışmakta olan gerçek basın emekçileri sadece ekmek paralarını ve geçimlerini düşünüyorlar. Ama lüks yaşamlarının devamı için çalışan gazeteciler de var ve onlar işlerine minibüsle, otobüsle, metrobüsle, metroyla gidip gelen basın emekçileri için hiçbir şey yapmıyorlar.  Halkın içinde olmayan, işine özel aracıyla, özel şoförüyle, işyerine ve randevularına gidip gelen adam bence gazeteci değildir. Şu anda bunlardan onlarcasını sayabilirim.

 

Size göre Didim’in Basın Emekçileri kimlerdir? (Foto Muhabirleri de dahil olmak üzere bir yayıncı kuruluşta aktif çalışsın ya da çalışmasın serbest değerlendirme yapabilirsiniz )

Didim’de ‘Basın İlan Kurumu desteği olmadan’, ve ‘ek iş yapmadan’ yerel gazete çıkaran herkes ve bu gazetelerde zor şartlar altında çalışanlar, ben de dahil, gerçek basın emekçisidir.

 

Çünkü bu iş maddi ve manevi olarak çok zordur.  Gazetecilik yan iş olamaz. Ya gazetecisin, ya gazetecisin…  Ya bu işi hakkıyla yaparsın ya Didim’den çekip gidersin… Benim düşüncem budur. Gösterdiğiniz nezaket ve bana bu sorularınızı cevaplama fırsata verdiğiniz için teşekkür ederim.

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.