GÜN GÜN DİDİM OSB  (SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ )

19 Ekim 2018 Milli Emlak Genel Müdürlüğü

Milli Emlak Genel Müdürlüğü Özel İhtisaslar Dairesi Başkanlığının konuyla ilgili 2 bir belgede de, Vali Yavuz Selim Köşger’in imzasıyla talep edilen 40.54 hektar arazinin “Taşburundan başlayıp Bafa gölüne ulaşacak olan” Su Ürünleri OSB için uygun mütalaa edildiği bir avam projenin hazırlanmasına müteakip OSB kurulma çalışmaları tamamlanana kadar bu bölgede her hangi bir satış, tahsis, kiralama ve irtifa çalışması yapılmayacağı bildirilmesi üzerine Didim’de yapılması Planlanan OSB hakkında ;

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in  imzasıyla Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 26/A maddesi, 8455 sayılı Tarım Kanunu ve 639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşkilat ve görevlerine ilişkin kanun hükmündeki kararname ye dayanılarak Tarıma Dayalı İhtisas Organizasyonu Sanayi Bölgeleri yönetmeliği kapsamında Didim’de “Su Ürünleri ;Organize Sanayi Bölgesi Kurulması ile ilgili çalışmalara devam edildiğinden bahsederek Toplam 500 Milyon liralık bir yatırım için 1662 Parseldeki 9.724.667.06 metrekarelik alanın ve yine 629 parseldeki 1.232.320.00 metrekarelik araziyi, 133/5 parseldeki 426.817.83 metrekarelik bir arazi ve yine 133/6 parseldeki 403.457.29 metre karelik zeytinlik vasfı ile tescilli alanların kurulacak OSB’nin lojistik anlamda destek olunabileceğinin tespit edildiği belirtilmiş ve Türkiye’de ilk olacak olan bir yatırım için bu buradaki hazine taşınmazları hakkındaki irtifa hakkı, kiralama satış ve tahsislerinin durdurulmasını istenmiş.

20 Kasım 2018 Salı /  İrfan Dağtekin / Mavi Didim Gazetesi

Ak Parti Didim Belediye Başkan Adaylığını açıklayan Didim Eski Milli Emlak İlçe Müdürü İrfan Dağtekin basına verdiği demetçe “Didim Taşburun mevkiinden başlayıp Söke Ovasını da kapsayacak olan Su Ürünleri Organize bölgesinin hazine arazi talanında önümüzdeki en büyük talan olacağına dikkat çekerek, başkan olması durumunda bu projeye kesinlikle karşı çıkacağını belirtip,  Didim’deki en büyük arazi talanının bu proje ile gerçekleşeceğini belirtti. Kendisine sökülmesi emri verilmesine rağmen 10 yaşını geçmiş ağaçlar olduğu için sökülemeyen 136 bin dönüm araziyi kapsayacak olan bu uygulamanın “Kuşadası ve Bodrum halkının kabul etmediği bir proje bunun Didim’e yapılmak isteniyor, bu Didim için verimli olmayacak ve zararına olacak bir proje. Organize sanayi bölgesi olarak düşünülen bir zamanlar cezaevi yapılacağı söylenen yerlerde şimdi organize sanayi yapılmak isteniyor. O bölgede Türkiye’de bir ilk gerçekleştirip 400 dönüm alanı Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kapsamında ihaleye çıkardık ancak Aydın İl Tarım Müdürlüğü ihalenin iptal edilmesini istedi. Organize sanayi bölgesinin oradaki tarım alanlarına yapılmasının iyi bir fikir olmadığını her zaman dile getirdim. Bu projenin varlığı Didim’i bitirir dedim. Bodrum, Kuşadası ve Didim bölgesinde yapılacak olan bu tesisler neden Didim’de yapılıyor? Çünkü Didim sahipsiz. Bodrum ve Kuşadası bunu istemiyor, tabi ki de istenmez. Buralarda yapılmak istenen OSB, balık yemi üretim tesisleri, kuluçkahaneler, paketleme tesisleri ve balık çiftlikleri Didim’e zarar verir, oralardan çıkan atıklar ve kokuyu düşünebiliyor musunuz? Aslında buna Didim’in kendi iç dinamiklerinin karşı çıkması lazım bu mümbit arazinin mutlaka korunması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

28 Mayıs 2019 / AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş

Söke’de kurulacak olan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ni de çok önemsiyoruz. Önümüzdeki 4 yıllık süreç dahilinde Aydın’da hayata geçecek olan hükümet yatırımlarına daha da yoğunluk vereceğiz” dedi.

18 Haziran 2019 / Gündem 35 İnternet Sitesi Haberi

“Didim’in geleceğini karartacak bu projeye kim dur diyecek? İşte Didim’i bekleyen korkunç gelecek…” haberini yapar.

27 Haziran 2019  /  İrfan Dağtekin / Mavi Didim Gazetesi

Didim Milli Emlak eski Müdürü Dağtekin’in: “Bu OSB Didim’i bitirir!” açıklamasını yeniden haber yapar.

5 Temmuz 2019 Cuma / Didim Belediye Başkanı A. Ahmet Deniz Atabay

Didim Belediye Başkanı A. Ahmet Deniz Atabay yaptığı basın toplantısında ; “Balık çiftlikleri ile Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin “sağlayacağı!” tek şey Didim’in eşsiz doğasını katletmek olacaktır” dedi.

Didim kamuoyunda güncel olarak yer alan ve kentin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek balık çiftlikleri konusunda yeni gelişmeleri üzülerek izliyoruz.
Söke – Didim arasına Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için fizibilite çalışmasının projesi hazırlanabilmesi amacıyla GEKA (GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI) protokol imzalandığı ve bu konu ile ilgili çalışmaların hızlandığı bilgisini tarafımıza ulaşmış durumdadır.

Balık çiftlikleri ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), hem denizde hem karada endüstriyel üretim yapması nedeniyle ekosistemi bozduğu ortadadır. Bu tür üretim sahalarının milli
parklar gibi özel koruma statüsündeki alanların yakınlarında oluşturulmasının işletenlerden başka kimseye yararı bulunmamakta olup bu doğa düşmanı projenin Didim’de kabul edilmesi mümkün değildir.

Bugün mevcut olan 66 ton üretim kapasiteli denizdeki balık çiftliklerinin yarattığı tahribat ortada iken Karada kurulacak olan Su ürünleri OSB için denizde çok daha yüksek kapasiteli ek balık çiftliklerinin de kurulması gerekeceği açık bir gerçektir. Bu durumda denizde yüksek kapasiteli balık
çiftlikleri ile birlikte karada su ürünleri Organize Sanayi Bölgesi şehrimizin geleceğini resmen karartacaktır.

Konunun muhatapları her ne kadar teknolojinin geliştiğini, konu ile ilgili önemlerin alındığını ve istihdam yaratılacağını söylese de, hepimizin bildiği üzere hali hazırda faaliyette olan balık çiftlikleri dahi denizi ve sahillerimizi geri dönülmez biçimde kirletmektedir.

Kaldı ki; Denizimize, sahillerimize ve Didim’in tescilli havasına, dolayısıyla hem yaşam kalitemize hem de turizmimize telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği açıktır ve bu hususu görememek cehalettir. Doğayı kirletmek çok kolay ama temizlemesi çok zordur ve sanılanın aksine bu kirlilik hemen değil, oluşan birikimin ardından ortaya çıkacaktır. Bölgenin akıntı yönü ve hakim rüzgarı dikkate alındığında, kurulması planlanan Balık çiftlikleri ile Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin “sağlayacağı!” tek şey Didim’in eşsiz doğasını katletmek olacaktır.

Gerek turizmci kimliğim gerekse bu kentin Belediye Başkanı olarak; bu kentin duyarlı vatandaşları ile birlikte kentimizin, doğamızın ve turizm potansiyelimizin tahrip edilmesine asla izin vermeyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Ayrıca konu ile ilgili toplumsal muhalefeti Didimlilerin göstereceğinden son derece emin olduğumu belirtmek isterim. Her şeyden önce bu kentte yaşayan ve bu kenti yürekten seven bir vatandaş olarak; Bu kentin bütün güzellikleri ile birlikte korunması konusunda, kamu kurum ve kuruluşların da sorumluluğu olduğunu, sağduyulu kararlar almalarını ve bu yönde politikalar yürütmeleri gerektiğini hatırlatırım. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
A.Deniz ATABAY ( T.C. Didim Belediye Başkanı )

8 Temmuz 2019 Didim Ömer Vela

Didim’in kanaat önderlerinden olan, geçmiş dönem Didim İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi  ve Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi  Ömer Vela kişisel Sosyal Medya Hesabından Facebook üzerinden yaptığı 22 Haziran 2019 tarihli ilk paylaşımda” Aslı nedir bilmiyorum? Bu yüzden de kimseyi suçlamak istemiyorum . Yapılacağı söylenen balık çiftliklerinin Didim’de toplanması olayı Didim’in katledilmesidir. Eğer böyle bir teşebbüs varsa bunun önüne geçmek için meşru zeminde her hamlenin yapılması şarttır. Araştıralım bakalım neymiş öğrenelim” derken 8 Temmuz 2019 tarihli paylaşımında ise “ Bir senedir belediye haberdar toplantılara katılıyor. Ticaret Odası haberdar toplantılara katılıyor. İşin yanlış tarafı kendilerinin bizzat katıldıkları bu konudan her ne hikmetse Didimliler bilgilendirilmiyor ama Didimliler bir şekilde konuyu duyunca basın toplantıları düzenleyip açıklama yapma gereği duyuyorlar. Bugün çoğumuzun bilmediği ama zamanla öğreneceği konuları kendi kendime soruyorum:

1- Didim gibi sahil beldelerinde faaliyet gösteren bu işle iştigal eden firmaların böyle bir yer gereksinmeleri olduğunu Tarım İl Müdürlüğüne kim taşıdı?

2-Acaba bu şirketler kimin öncülüğünde bu araziyi tespit edip Tarım İl Müdürlüğüne burasının OSB ilan edilmesi teklifinde bulundu?

3-Didim için hayati olan bu konu neden insanlar bilgilendirilmeden sessizce yürütülmeye çalışıldı?

4- Acaba hesap biz elimizden geleni yaptık ama ne yapalım aşamadık mı olacaktı ? Sorularını sordu.

8 Temmuz 2019 Didim Ticaret Odası

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Meslek Komite Başkanları 8 Temmuz 2019’da bir basın toplantısı düzenleyerek Tarıma Dayalı Balıkçılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağı hakkındaki iddialara cevap verdiler. Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş yaptığı basın açıklamasında; gerek Didimli STK’ları,  Parlamentoda gurubu bulunan Siyasi Partilerin İl Yönetimlerini bilgilendirmek ve katkılarını istemek amacıyla ziyaretler gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Gazetecilerin “Bu bölge ile ilgili çevresel etkileri değerlendirecek bir fizibilite çalışmalarının başlatılmış olmasına rağmen neden Didim Kamuoyu bir yıldan fazla zamandır bu konudan haberdar edilmemiştir? Didim Ticaret Odası yürütülen bu süreç ile ilgili olarak neden kamuyouna bir bilgi paylaşımı yapmamıştır ? soruları üzerine de ““ Haklısınız bir aksaklık oldu. İhmalimiz var. Ama artık süreci adım adım kamuyoyu ile paylaşacağız”  bilgisini verdi.

Gelinen süreçte Didim Ticaret Odası olarak bu olayın gerçekleşmemesi noktasında, yaptıkları tüm itiraz çalışmalarını ve fikir alışverişlerini yaptığı basın toplantısında anlatan Hilmi Erbaş, konu hakkında daha önce platform toplantısında da bilgilendirmeler yaptıklarını da hatırlatarak, Didim Platformunda yer alan tüm kurumlardan da çevreye zarar verecek bu işi istemediğini vurguladı. Erbaş, Didim Ticaret Odasının bu işe destek vermediğini ve bu işin içinde olmadığının altını çizerek “Ticaret Odası işin içinde olmadığı için bu yatırım bu zamana kadar gerçekleşmemiştir” dedi. Daha önce ilçedeki STK’ların ve karar alıcıların bir arada olduğu tüm işlerde başarı sağlandığını hatırlatan Erbaş, bu işte de ilçedeki tüm STK’ların aynı kararlılıkla bu işe karşı olduğunu belirtti, “Didim’in istemediği hiçbir yatırım gerçekleşemez” dedi.

Zaten olmayacak olan bir konuda çıkan tartışmalardan bir hayır çıkartmak adına Bakanlığın mevcut balık çiftliklerinin bulunduğu alanda kapasite artırmaması ve var olanların başka bir noktaya taşınması için de girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Erbaş, bu amaçla denizde ve sahillerdeki kirlenmenin raporlanması için Akademisyenlere çalışma yaptıracaklarını ve imza kampanyası gerçekleştireceklerini belirtti.

  1. Erbaş ayrıca 2009 yılında Çevre Bakanlığının aldığı karar ile kıyılarda bulunan balık çiftliklerinin oluşturduğu kirlilik sebebiyle bugün Didim’in Kuzey Batı yönünde Taşburun Balıkçı Barınağının açıklarına taşındığını ifade etti. Didim’in hakim rüzgar yönünün Kuzey batı yönünden olduğu için balık çiftliklerinden kaynaklı kirliliğin Didim’in sahillerinde kirlilik oluşturmaya başladığını, deniz suyunu bulanıklaştırdığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığının o bölgede mevcut balık çiftliklerinin kapasitesini yılda 100 bin ton hacme ulaşacak şekilde planlama yaptığını belirtti. Denizde planlanan kapasite artışı ile karada da bu balıkların işlenmesi ve çiftliklerin ihtiyaçlarının karşılanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması fikri oluştuğunu belirten Erbaş, uzunca süredir hazırlıkları süren bu fikrin göreve geldikleri dönemde kendileri ile paylaşıldığını vurguladı. İlgili kurumlarla bir araya geldiğimiz her toplantıda kendilerine olumsuz düşüncelerimizi ve kaygılarımızı ilettik.

Didim girişindeki balık işleme ve paketleme, Milas girişinde yer alan balık yemi tesislerinin yaydıkları koku ile çevreye verdikleri rahatsızlığı ilettik. Mevzuata göre TDİOSB’nin tüzel kişiliğinin olması için Ticaret Odasının kurucu ortak olması gerektiğini belirten Erbaş Kendilerinin bu işin içinde olmayacağını belirtti.

2018’de gerçekleşen toplantılarda bu işi istemediğimizi ifade ettik. İlçede kimsenin buna taraftar olmayacağını söyledik, onay vermedik. Hatta Daire Başkanına “Biz ilgili tarafları toplayalım, siz gelin anlatın” dedik. Valiliğin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirdiği, GEKA tarafından finanse edilen ve akademisyenlerce hazırlanacak olan çevresel etkilerinin araştırılmasına olur verdiklerini de söyleyen Erbaş, bu fizibilite raporunun sonucundan bağımsız olarak Didim’deki; Belediyemizin, Odalarımızın, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, Turizm Sektörümüzün ve Halkımızın görüş birliği olmadan TDİOSB içerisinde bulunmayacağımızı Daire Başkanına açık açık ifade ettik.

Belediye Başkanımız ve Ticaret Odası Başkan Yardımcımızla Kültür ve Turizm Bakanımıza gerçekleştirdiğimiz ziyarette de bu konuda bir rapor sunduk, bunun turizme olan zararlarını ifade ettik” diyen Erbaş, “Harita üzerinde planlanan yeri ve Didim’e yapacağı olumsuz etkileri anlattık. Sayın Bakanımızın bizimle aynı düşüncede olduğunu gördük ve Bakanımızın talebi ile detaylı bilgilendirmenin olduğu mailimizi de ilgili daire başkanına gönderdik” dedi.

Tartışmanın bağlamından koptuğunu belirten Erbaş, konunun siyasi bir istismar alanına döndüğünü belirtti.  İlçede farklı düşünen olmadığını belirten ve sürecin daha sağlıklı bir zeminde konuşulmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erbaş, “Bağıra çağıra değil derdimizi anlata anlata bir süreç yürütmeliyiz. Ortak akılla hareket etme noktasında sağduyuya ihtiyacımız var. Doğru bir dille, doğru üslupla karar alıcılara ulaşmamız lazım. Mevzuat buradayken biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Mevcut balık çiftliklerinin zaten kirletici unsurlar olduğunu belirterek “Buradan da yük gelmesin. Kapasite artırılmadığı gibi alınan ÇED’lerde verilen kapasite sınırlarına uyuluyor mu daha sıkı denetlensin” dedi. Parça parça ÇED yapılarak kanunun çevresinden dolaşıldığını, hâlbuki toplam balık üretim kapasitesinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Mevzuattaki bu eksikliğin giderilerek planlanan toplam kapasite için ÇED yapılması gerektiğini vurguladı.

Konu hakkında önemli bir hususa da dikkat çeken Erbaş, Bahse konu arazide planlama yetkisinin de Büyükşehir Belediyesinde olduğunu vurguladı. Bu alanın 1/25 binlik planlarda “Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak planlandığını belirterek “Bu durumda zaten o alanda başka bir planlama yapılamaz” dedi.

Didim Ticaret Odası tüm kurumlardan bu mücadeleye desteklerini istedi. Didim’in geleceği adına endişelerini belirterek bu projeye karşı çıktıklarını belirtti ve yapılacak her türlü mücadeleye de katkı vereceklerini vurguladı.

11 TEMMUZ 2019 ÇARŞAMBA  /  Didim Turizm Derneği  – Didim Mavişehir Mahallesinde imza kampanyası başlatıldı.

Mavişehir Mahallesinde muhtarlık ve Didim Turizm Derneği öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. Amfi tiyatroda düzenlenen toplantı öncesinde de imza kampanyası düzenlendi.

Toplantıya Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Didim Turizm Derneği başkanı Mustafa Şentürk, Mavişehir Mahalle muhtarı Ramazan Ökmen, Çevre derneklerinin temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bazı mahalle sakinleri katıldı.

Didim Turizm derneği başkanı Mustafa Şentürk 30 yıldır Didim’de yaşadığını ve denizlerdeki kirliliğin giderek arttığını belirterek, yeni yapılacak balık çiftlikleriyle bu kirliliğin daha da artacağını ifade etti.

Mavişehir mahalle muhtarı Ramazan Ökmen ise Mavişehir bölgesinde denizdeki kirliliğin giderek arttığını ve yağ tabakalarının oluşmaya başladığını belirterek konuyu ilgili mercilere iletmeye gayret ettiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan diğer sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri ise Balık çiftliklerine neden karşı oldukları konusunda açıklama yaparak Didimlilerin birlikte mücadelesi ile bunun önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Toplantıda son sözü alan Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş ise İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve ticari firmalarla toplantı yapıldığını, yatırımın düşünüldüğü alanda ÇED raporu hazırlanması noktasındaki çalışmaya imza verdiklerini kaydeden Erbaş, Oda olarak en başından itibaren bu yatırıma karşı olduklarını açıkladı. Süreçle ilgili yaptıkları ziyaretleri de değinen Erbaş, konuyu Turizm Bakanına ilettiklerini ve Bakanın da aynı fikirde olduğu notunu paylaştı.

12 TEMMUZ 2019 PERŞEMBE  DİDİM BELEDİYESİ

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Taşburun mevkiinde kurulmak istenen Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) fizibilete çalışmaları ve OSB’nin çevreye zararlarını anlatmak için Didim’de bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle bir toplantı düzenledi.

12 Temmuz 2019 Perşembe günü eski gümrük binasında düzenlenen toplantıya Didim’de bulun STK’lar ve Siyasi Parti temsilcileri katılırken, Belediye Başkan Yardımcıları, Zeynel Şener, Öznur Gündoğdu, Yusuf Deveci’nin yanı sıra CHP’li belediye meclis üyeleri de katıldı.

Kurulması istenen balık çiftlikleri ve buna bağlı yapılan fizibilite çalışmalarının önüne geçilmesi Didim Belediyesi öncülüğünde toplantıya katılanlarla birlikte değerlendirme yapıldı. Toplantıda konuşan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay “Didim’de kurulmak istenen OSB’ye sosyal medya üzerinde gördüğüm kadarıyla herkes karşı. Biz bu alanda nasıl mücadele edeceğimizi tartışacağız. Bu alanda Didim’de yaşayan herkesin hatta Türkiye’de yaşayan herkesin sorumluluğu var çünkü burası turizm kenti. Bizim Didim Belediyesi olarak önerimiz şu şekilde; burada toplanan STK’larla birlikte yürütme komisyonu oluşturma. Katkı verecek her insanın katılacağı bir platform oluşturarak daha sağlıklı bir şekilde ilerlemeliyiz. Kentimize, Denizimize ve Ekolojiye, Tüm Halklarla Birlikte Sahip Çıkacağız. Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) konuşan Bilal Süren “Ortak akıl ve birlikte mücadele ederek kentimizi ve ekolojik dengeleri alt üst edecek, büyük tahribat ve çevre kıyımı oluşturacak bu beladan kurtulabiliriz. Kentimize, denizimize ve ekolojiye, tüm halklarla birlikte sahip çıkacağız. Bu tutum insani ve vicdani bir karardır. Geleceğimizi ve doğayı siyasete ve ranta kurban etmeyeceğiz. Hiçbir besin değeri olmayan ve GDO’lu yemlerle beslenen, hastalıklı ve antibiyotik deposu haline gelen çiftlikte yetiştirilen balıkları tüketmeyerek de, balık üretim çiftlikleri ile mücadele etmek için bir yöntemdir. Kendinizi ve çocuklarınızı bilerek zehirlemekten kaçınınız.” Dedi.
Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş “Didim bir turizm kentidir. Balık çiftliklerinin mevcut konumu itibariyle dahi denizin kirlenmesi tehdidi söz konusudur. Buna misal olarak Akbük’te olan ve daha sonra denizi kirlettiklerinin farkına varıldığından taşınmak zorunda kalan balık çiftliklerini verebiliriz. Bodrum kıyılarında bulunan ve yine buradan başka bölgelere giden balık çiftliklerini de misal verebiliriz. Didim yılın büyük bir bölümü kuzey rüzgârlarının etkisi altındadır. Biz Didim Ticaret Odası olarak kurulması istenen Su Ürünleri OSB’ye karşıyız.
Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan “İçinde bulunduğumuz emek ve demokrasi güçleri ve sivil toplum örgütleri ile birlikte sokak mücadelesi, halk mücadelesi yapmamız gerekiyor. Sahillerde, sokaklarda, alanlarda müzikli ya da demokratik eylemler yaparak tepki koymamız lazım.
Akbük Doğa ve Düşünce Derneği yönetim kurulu üyesi Gökhan Uzman “Gıda Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Organize Sanayi Bölgesi Genel Müdürlüğüne CİMER yoluyla bilgi için başvuruda bulunduk. Hükümet bir bakanlığı bu işler için görevlendirip teslim ediyor, sonra ki aşamada ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu işlere devam ediyor. Biz her iki bakanlığı da bilgi için başvurduk ve gelen cevapta rapor hazırlama konusunda başvurunun olduğunu ama herhangi bir planlamanın söz konusu olmadığını söylediler.” Şeklinde katılanları bilgilendi.
Toplantı sonunda komisyonlar kuruldu
STK’lar ile birlikte düzenlenen toplantının sonunda Atabay’ın önerisi ile 4 tane komisyon belirlenerek ortak bir platform kuruldu. Hukuk komisyonu kurularak konu hukuki yönden takip edilecek. Öte yandan basının ve kamuoyunun bilgilendirmesi noktasından basın ve halkla İlişkiler komisyonu, sokak komisyonu, bu komisyonda eylem, basın açıklamaları ve olaya yönelik duyarlılığın arttırılması yönünde çalışacak son olarak konu ile ilgili uzman kişilerin olduğu teknik ekip komisyonu kuruldu.

TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül 20 Temmuz 2019’da  Didim’de kurulması planlanan balık çiftliklerini Meclis’e taşıdı. Balık çiftliklerinin insan sağlığında ve kuruldukları bölgede olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Bülbül, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulacak bölgeye vereceği zararları ile alakalı bir ön araştırma çalışması yapılmış mıdır?” diye sordu.

24 Temmuz 2019 / Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger “ Tercihimiz Didim olur”

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Turizmci İzzet Dönmez ve Hikmet Atilla’dan oluşan bir heyet, Didim’de kurulması planlanan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili olarak Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ile görüşme yaptı.  Konu hakkında Didim heyetine bilgiler veren Vali Yavuz Selim Köşger, ilk olarak fizibilite çalışmasının başlatıldığını, bu çalışmanın objektif olarak yürütüleceğini ve bilimsel olacağını kaydetti. Sonucu itibariyle Didim’e ve turizme olumsuz etkileri olacağının ortaya konulması durumunda tercihlerinin Didim olacağından kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini söyledi. Aydın Vali’si Köşger, ay­rı­ca iler­le­yen gün­ler­de bahse konu ala­nın ye­rin­de in­ce­le­ne­rek lo­kas­yon ola­rak tu­rizm alan­la­rı­na olan me­sa­fe­si ve kente ya­pa­ca­ğı et­ki­le­rin (rüz­gar yönü, deniz akın­tı­sı vb.) biz­zat de­ğer­len­di­ri­le­ce­ği­ni zi­ya­ret­te bu­lu­nan heyet ile pay­laş­tı. Heyet, ken­tin bütün gü­zel­lik­le­ri ile bir­lik­te ko­run­ma­sı ko­nu­sun­da sağ­du­yu­lu ka­rar­lar alın­ma­sı­nı ve bu yönde po­li­ti­ka­lar yü­rü­tül­me­si­ni Didim halkı adına talep etti.

2 Ağustos 2019 Cuma Didim Ticaret Odası

Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde da Uzman Doktor Metin Aydın’ın konuşmacı olduğu “Jeotermal Enerjinin Çevreye ve Sağlığa Etkileri” konulu konferans gerçekleştirdi. Katılımın son derece düşük olduğu konferansta Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş açılış konuşmasında  “Didim’in gündeminde olan bu konuda, değerli hocamıza vakit bulup geldiği için teşekkür ediyoruz, Ama tüm iletişim kanallarından duyurmamıza rağmen katılımın azlığından dolayı üzüntülerimi beyan etmek istiyorum. Çünkü kamuoyunda bu gibi bir takım konular sıkça tartışılıyor. Çevre dernekleri dahil STK’ların tamamı bilgilendirildi. Çevre ve sürdürülebilirlik çok önemli. Bu mirası atalarımızdan aldık evlatlarımıza taşıyacağız. Elbette ki ticaretle de, tarımla da, turizmle de uğraşacağız, enerji kaynaklarını da kullanacağız ama bunları çevreye zarar vermeden, çevreyi en az etkileyecek şekilde, sürdürülebilir bir şekilde yapmak en önemli prensip olmalı. Aydın’da jeotermal kaynakları konusu bu günün konusu değil ama yeni bir genişleme ile Didim’in de içinde bulunduğu 120 bin dönümlük bir alanda jeotermal kaynak arama izni ihalesi yapılacak. Hangi faaliyette bulunacaksak bulunalım, modern dünyanın, gelişmiş Dünya’nın baktığı açıdan, kısa vadeli karlarımız değil de sürdürülebilirlik açısından tercihler yapmamız gerekir” dedi.

10  Ağustos 2019 / AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz

AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Yavuz, Aydın’a yapılması planlanan jeotermal alanlara ilgili algı yaratılmaya çalışıldığını kaydederek, bilimsel çalışmaların önemine değindi. Didim’e yapılacak OSB için de ÇED raporunun beklendiğini belirten Yavuz, raporun sonucunun önemli olduğunu, buna göre de hareket edilebileceğini dile getirdi.

25.08.2019 / YILMAZ ÖZ / Geçmiş Dönem kapanan Akyeniköy Belediye Başkanı

Didim Belediyesi ,Didim Ticaret Odası organize balıkçılık konusunda millete durmadan gaz veriyor. Akbük körfezindeki kuluçka hanenin hem Didim Ticaret Odasında kaydı yok hem Didim Belediye’sinde imar ve ruhsatı yok. Kaçak bir işletme. Denizi doldurmuş, kıyıyı betonlamış, atığını da denize boşaltıyor. Milleti saksağan gibi neden öttürüyor bu sayın yetkililer?

15.08.2019 / “Didim halkı balık çiftlikleri ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi İstemiyor” isimli imza kampanyasında toplanan imza sayısı 10 bini geçti.

Aydın’ın Didim ilçesinde başlatılan “Didim halkı balık çiftlikleri ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi İstemiyor” isimli imza kampanyasında toplanan imza sayısı 10 bini geçti. ” Başladığı günden bu yana Didim merkezin yanı sıra Altınkum Yalı Caddesi üzerinde, Akbük pazaryerinde ve Mavişehir’de kurulan stantlarda yapılmak istenilen yatırımın Didim’in turizmine vereceği zarar ve birçok bölgede verdiği tahribatlar anlatılıyor. Didimlilere ve tatile gelenler imza kampanyasına  ilgi gösterirken, 1 Eylül Dünya Barış Gününe kadar sürecek kampanyada 100 bin imza toplanması hedefleniyor. Toplanan imzalar ilgili Bakanlık ve Kurumlara gönderileceği bilgisini aldık.

Editör Notu :

Haber dosyasını hazırlarken Didim’de kurulması planlanan balık çiftliklerine ve mevcut balık çiftlikleri ile ilgili haberler ve itirazlar gelmeye devam ediyor.

Gerek Didim Çevre Platformu gerekse Akbük Çevre Platformu ya da Akbük Mahalle Meclisi gibi sivil dernekler ve çevreci oluşumlar sosyal medya hesaplarından hiç durmaksızın itiraz eden beyanlar yayınladılar. Hepsine yer veremedik.

Tarafsız yayıncılık ilkesi gereği konuya dahil olmuş tüm kanaat önderlerine, yetkililere ve beyanda bulunan herkesin beyanlarına yer vermeye gayret gösterdik.

Özel Haber Dosyamızı takip etmeye devam edeceğiz.

Umut Kaşan / Ege İdea Dergi / Çevre Sağlığı

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.