Akbük ‘Taşıma Yoluyla Eğitime Ulaşım’ hakkından yararlanmak istiyor.

Didim Akbük ‘de yaşayan lisede okuyan öğrencisi olan veliler her gün Didim’e git- gel yapan öğrencilerinin ulaşım masraflarını karşılayamıyor, Veliler yaşadıkları bu “Ulaşım Problemi” için YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORLAR. “Yol masraflarını karşılayamıyoruz!”

Akbük 'Taşıma Yoluyla Eğitime Ulaşım' hakkından yararlanmak istiyor.
Didim Akbük’de yaşayan lisede okuyan öğrencisi olan veliler ‘Taşıma Yoluyla Eğitime Ulaşım’ hakkından yararlanmak için toplu başvuru yaptı.

Akbük’de yaşayan 70 kadar öğrenci velisi zorda! ‘Taşıma Yoluyla Eğitime Ulaşım’ hakkından yararlanmak için kendi aralarında organize olarak, çözüm arayışına giren veliler ücretsiz ulaşım hakkı taleplerini dile getiren dilekçelerini Didim Millî Eğitim Müdürlüğü’ne verdiler.

“Yetkililerden çözüm bekliyoruz.”

Akbük’ten Didim’e gelerek zorunlu eğitimini tamamlayan 4+4+4 sistemine göre lise eğitimine devam eden yaklaşık 70 öğrenci adına Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelerek ücretsiz ulaşım hakkı talebi ile dilekçe veren veliler, yetkililerden çözüm bekliyor.

Ulaşım problemi kaynaklı mağduriyet yaşayan öğrenci velileri ve öğrencilerin yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına Eğitim Sen Didim Baş Temsilciliği adına ‘Gökhan Gök’ Didim Tüm Emekliler Sendikası adına ‘Haydar Pınarbaşı’ ve Akbük Sevgi Grubu moderatörü ‘İsmet Kemal Bülbül’ de çözüm geliştirebilmek adına mağduriyet yaşayan velilerin yanındaydı.

Bu çözüm talebini Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) girişimin de desteklediği ifade eden Akbük Sevgi Grubu Moderatörü İsmet Kemal Bülbül açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verdi.

“Didim Akbük’ten bahsediyorum. Akbük eski belde ama yeni bir mahalle. Didim’e 21, Aydın merkeze ise 98 km uzaklıkta. Beldenin şu anki yaz-kış nüfusu sekiz bine yakın. Burada sürekli yaşayan ve çocuğu lisede okuyanların büyük bir sorunu var. AKBÜK’ te lise yok. Öğrenciler liseye gitmek için, en yakına çoğunlukla da Didim’e gidiyorlar. Söke ve Milas’a giden öğrenciler de var. Ama bu öğrenciler kendi olanakları ile okula gidiyorlar. Akaryakıt fiyatlarının bu kadar artması, yol masraflarını aşırı artırdı. Bugün bir öğrenci, Didim-Akbük arası gidiş-dönüş 56 TL ödemek zorunda. Buna bir de öğlen yemeğini eklerseniz, öğrencinin harcadığı para günlük toplamda yaklaşık olarak 120 TL . Tut ki iki öğrenciniz var, aylık masrafınız 6 bin lirayı buluyor. Söyleyin hadi? Bir veli bu işin içinden, nasıl çıksın? Çünkü geliri asgari ücret. Kim bu veliler diye sorarsanız da, site görevlileri, inşaatta çalışan işçiler, dar gelirli esnaf, emekli ve hatta depremzedeler. Devlet 2012-2013 yılında başladı 4+4+4 eğitim sistemine. Bu sistem lise eğitimini zorunlu kıldı. Yasa, zorunlu eğitim olduğundan, devletin öğrenciyi, okulun bulunduğu yere taşıması gerektiğini de kanunla belirledi. Gelin görün ki, şu anda bunu yapmıyor. Ödenek yok çünkü. Bu konuda, İlçe Milli Eğitim’e yapılan başvurular karşılanmıyor. Gerekçe olarak da velilere ‘Burada yurt var. Orada kalsın.’ yanıtı veriliyor. Önerilen yurt ise İmam-Hatip Öğrenci Yurdu. Velilerin ilk itirazı sadece 20km.uzakta olan bir yere neden yurt öneriyorlar olurken velilerin diğer bir tepkisi ise, İmam-Hatip Öğrenci Yurdu oluşudur. Çoğu veli çocuğunu yurda göndermek istemiyor. Akbük’lü tüm veliler yaşadıkları bu sorun karşısında, bu konuda birlik oluşturdular. Dilekçelerini Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdiler. Şimdi yetkililerden gelecek yanıtı bekliyorlar. Gelecek yanıta göre de bu konuyu gideceği yere kadar götürecekler.” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Emekliler Sendikası Şube Başkanı Haydar Pınarbaşı ise ; “12 yıllık eğitim zorunludur. Şimdi zorunlu olan eğitimde de devlet öğrencilerin çocukların eğitime ulaşmasını sağlamakla mükelleftir. Şimdi zorunlu olan eğitimde de devlet öğrencilerin çocukların eğitime ulaşmasını sağlamakla mükelleftir. Yani bunu herhangi bir komisyona başka bir yere bırakmak gibi bir şeyi yoktur. Çünkü eğitim haktır. Devlet eliyle de parasız olarak verilmesi haktır.” açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Gökhan Gök ise konuya dair yaptığı açıklamada, ülke genelinde  4+4+4 eğitim sisteminin sıkıntılarını yaşadıklarını belirterek, “Genel olarak bütün liselerin Anadolu lisesine çevrilmesi de bu 4+4+4’ün bir parçasıydı. Burada esas amaç ise imam hatiplere yönlendirme, dayatmaydı.  Okul çağındaki çocukları da okul eğitim hayatından koparmaktı. Zaten ilk dörtten sonra kopuşların daha kolay olmasını ama kağıt üstünde 12 yıl zorunlu olsa da maalesef böyle bir amaç güdüyorlardı. Bizim buradaki temel duruşumuz şu olmalı bence eğer bir kamudan tasarruf varsa bütçeden tasarruf gibi bir şey söz konusuysa, bu taşımanın uygulanmamasındaki durum biz çocuklarımız üstünden bu tasarrufun yapılmasına karşıyız. Tasarruf yapılacak onlarca şey varken çocuklar üstünden böyle bir hesap güvenlerin ileride belki de altından kalkamayacağı sorumluluklar olabilir. Akbük, 20 -25 kilometrelik yol, çocuklar karanlıklar da çıkıyor, köpekler, domuzlar bir sürü sıkıntılı yollardan geçerek geliyorlar.  Bu anlamda velilerimizi de buradan gelecek dilekçenin cevabına göre yeni bir yol izleyeceğiz.” dedi.

Video Haber Ege İdea Dergi – Umut Kaşan 06.11.2023 / Didim
Fotoğraf: Alphan Koca

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.