DİDİMLİ BALIK ÇİFTLİKLERİNİ İS-TE-Mİ-YOR!

DİDİM YENİ BALIK ÇİFTLİKLERİ KURULMASINI İSTEMİYOR.

“Didim’de merkezi hükümet tarafından yapılması planlanan Didim-  Taşburun mevkiinden başlayıp Söke Ovasını da kapsayacak olan Didim Su Ürünleri Organize bölgesi / Balık çiftlikleri projesine Didim halkı tepki veriyor. “Didim’in denizi havası ve toprağı temiz kalsın” kampanyası dahilinde imza kampanyası başlatıldı.

Söke – Didim arasına Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için fizibilite çalışmasının projesi hazırlanabilmesi amacıyla GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) protokol imzalandığı ve bu konu ile ilgili çalışmaların hızlandığı bilgisi üzerine, Balık çiftlikleri ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), hem denizde hem karada endüstriyel üretim yapması nedeniyle ekosistemi bozacağı için bu doğa düşmanı projenin Didim’de halk tarafından kabul edilmesi mümkün değildir.

Mevcutta 66 ton üretim kapasiteli denizdeki balık çiftliklerinin yarattığı tahribat ortada iken Karada kurulacak olan Su ürünleri OSB için denizde çok daha yüksek kapasiteli ek balık çiftliklerinin de kurulması gerekeceği açık bir gerçektir. Bu durumda denizde yüksek kapasiteli balık
çiftlikleri ile birlikte karada su ürünleri Organize Sanayi Bölgesi şehrimizin geleceğini resmen karartacaktır.

Konunun muhatapları her ne kadar teknolojinin geliştiğini, konu ile ilgili önemlerin alındığını ve istihdam yaratılacağını söylese de, hepimizin bildiği üzere hali hazırda faaliyette olan balık çiftlikleri dahi denizi ve sahillerimizi geri dönülmez biçimde kirletmektedir.

Kaldı ki; Denizimize, sahillerimize ve Didim’in tescilli havasına, dolayısıyla hem yaşam kalitemize hem de turizmimize telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği açıktır ve bu hususu görememek cehalettir. Doğayı kirletmek çok kolay ama temizlemesi çok zordur ve sanılanın aksine bu kirlilik hemen değil, oluşan birikimin ardından ortaya çıkacaktır. Bölgenin akıntı yönü ve hakim rüzgarı dikkate alındığında, kurulması planlanan Balık çiftlikleri ile Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin “sağlayacağı!” tek şey Didim’in eşsiz doğasını katletmek olacaktır.

Didim’li çevreciler ve hayvan severler öncülüğünde başlayan imza kampanyasında şu ana kadar 10.000 kişiden fazla imza toplandı. Didim Belediyesi ve Didim Ticaret Odası gibi kamu kuruluşları da bu projenin Didim’e zarar vereceğini söyleyerek tüm protesto ve eylemlere destek veriyorlar.

 

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.