Sarıalan Altın Madeni Projesi için yeniden bilirkişi keşfi yapılacak. “Türkmen Dağı kazansın”

Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Gökçeyazı ve Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan ’da CVK Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan, en az 16 köyü olumsuz etkileyeceği iddiası ile altın-bakır maden ocağı ve atık depolama tesisi projelerine verilen ÇED olumlu kararlarının iptali istemiyle açılan davadan güzel haber var. Sarıalan altın madeni projesi için yeniden bilirkişi keşfi yapılacak.

Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçelerinde CVK Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan Sarıalan Altın Madeni Projesi hakkında 5 Eylül 2022’de verilen ÇED olumlu kararı sonrası, karara itiraz edilerek açılan iptal davaları kaybedildiği için süreç Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak, proje için yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Bu kararı sevinçle karşılıyor, bu davanın sonunda Türkmen Dağı kazansın diyoruz.” denildi.

Projenin iptali için eylem yapan çevre halkı, köylüler, çevreciler tarafından yapılan eylemler hız kesmeden devam ediyor. Türkmen Dağı Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki geniş bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı.

TÜRKMEN DAĞI’IN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR! 
CVK Madencilik’in Toprağımızı, suyumuzu kirletecek köylerimizi yok edecek “Sarıalan Altın Madeni Projesini İstemiyoruz! Bölgemizin susuzlaşma ve kuraklaşmasına yol açacak olan Altın madeni projesine karşı mücadeleye devam edeceğiz. CVK Madencilik A. Ş.’e ait Sarıalan Altın Bakır Madeni Projesi kapsamında 9133 dönüm alanda 2 adet açık ocak ve -sadece 4 küçük alanda planlaması yapılmış- 3 büyük yeraltı ocağı, pasa döküm alanları, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi var!

GÖKÇEYAZI OVASI KİRLİLİK TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA. Projeden etkilenecek köyler: Sarılan, Gökçeyazı, Çamköy, Sofular, Kirazköy, Işıklar, Ereklikömürcü, Kutludüğün, Bahçedere, Akçalören, Kocaören, Kırankışla, Bayındır, Büyükfındık, Küçükfındık, Meryemdere, Dallımandra, Kocaavşar, Gömeniç ve Soğanbükü.

Yeraltı ocakları Çamköy’ün altına, Sarıalan, Gökçeyazı’nın ise çok yakınına kadar uzanıyor. Açık Ocak alanı Sarıalan Köyü’ne 250 metre mesafede. Köyler yaşanmaz hale gelecek!  Tüm Gökçeyazı Ovası kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer bu proje gerçekleşirse;

  • 6822 dönüm orman, 1615 dönüm tarım arazisi yok olacak.
  • Şahıs arazilerinin şirkete satılması istenecek ya da kamulaştırılacak.
  • Köylü göç etmek zorunda kalacak.
  • Siyanür, tuz ruhu, kostik gibi 23 Ad. Kimyasal kullanılacak. Kimyasal atıklar atık depolama alanına yığılacak yağmur sularıyla karışacak, tüm yöreye zehir saçacak.
  • 4 milyon metreküp hacminde, 1.550 metre duvar uzunluğu olan, 75 metre derinliğinde zehirli atıkların depolanacağı atık depolama alanı Gökçeyazı Köyü Ovası’nın hemen üstünde!
  • Çamköy ve Sarıalan Köyleri neredeyse yok olacak.
  • Hukuka aykırı biçimde, ÇED alanı içinde Çamköy (neredeyse tamamı) ve Sarıalan yerleşimleri var. Çamköy’ün altında patlamalı yeraltı galerisi var. Göçme ihtimali olan yapıların içinde yaşayan insanların hayati tehlikesi var.
  • Köylerinin sularına el konacak. Yeraltı suları ve dereler maden şirketine tahsis edilecek. Vadilere, dere yataklarına pasa depolanacak. Susuzlaştırma ile su kaynakları yok edilecek. Çekilen yer altı suları tesiste kullanılacak.
  • Gürgen Deresi, Kara Dere ve Dallımandra Göleti kullanılamaz hale gelecek.
  • Dallımandra Gölet’inden tarım alanlarına su taşıyan sulama hattı yeraltı ocağı alanında ve açık ocakların hemen yakınında kalıyor. Sulama sularının zarar görme ihtimali çok yüksek.
  • Proje dahilinde 12 ay boyunca her gün dinamitle patlatma yapılacak. Proje ömrü 12 yıldır. Gökçeyazı Fay Hattı proje alanının çok yakınında. Deprem durumunda büyük bir felaket yaşanabilir.
  • Zaten son derece yetersiz olan 40 metre Sağlık Koruma Bandı mesafesi, patlatmalı açık ocak sınırında 5 m’ye kadar düşüyor. İşletme sonrası -şev yüksekliği 170 metreyi bulan 90 metre derinliğinde asidik ve ağır metalli ocak gölü oluşacak.
  • Yöre insanı ağır metaller yüzünden kanser ve başka diğer hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalacak.
  • Yöre hem sağlık ve güvenlik hem de geçim kaynaklarının (tarım, mera, fıstık çamı, toplayıcılık alanları) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Olumsuz etkinin azaltılmasına, doğal varlıkların ve dengenin korunmasına yönelik alternatifler araştırılmamış.

Sarıalan Altın Madeni Projesi için yeniden bilirkişi keşfi yapılacak. “Türkmen Dağı kazansın. Gökçeyazı İliç Olmasın.”

Haber : İlker Eray – Efekan Akyüz / 2024- Balıkesir
Kurgu Montaj : Umut Kaşan

 

 

 

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.