İçi Boşaltılmış Bir ‘Didim Barış Festivali’ Ancak Eleştiri Alır ve Huzursuzluk Yaratır.

Didim Belediyesince düzenlenen Didim Barış Festivali Didimlilerden eleştiri alıyor.

Didim Belediyesince düzenlenen Didim Barış Festivali Didimlilerden eleştiri alıyor.

DİDİM OLMUŞ OLSUN FESTİVALİ. Didim’de en çok özlenen ve yeniden yapılması beklenen Festival ya da etkinlik nedir? diye sokakta vatandaşlara sorsak eminim ki Didimli “Didim Barış Şenliği” derdi. Didim Barış Şenliği ya da Didim Barış Festivali görüyoruz ki son yıllarda artık içi boşaltılmış, anlamından uzaklaşmış ve tepkiler alan bir Belediye goygoyuna dönüşmüştür. İşin doğrusu bu durma Didimli de tepkilidir, Barış Festivali’ne emek verenler de…

Didim Barış Şenliği ya da Didim Barış Festivali nasıl başlamıştı bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var. Tam 28 Yıl önce Didim Belediye Başkanı Mehmet Soysalan iken 1995 yılında başlıyor.

BİLMEYENLER İÇİN DİDİM BARIŞ FESTİVALİ

O yıllarda mübadilleri çok üzen 25 Aralık 1995 tarihinde Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak Krizi sebebi ile ( Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu gelişen diplomatik ve askerî kriz)  neredeyse iki ülke savaşın eşiğine gelince ki “Kardak Krizi” ülke gündemine oturan ciddi ve önemli bir kriz olmuştur. Savaş çığırtkanları, savaş güzellemeleri yapınca ve savaşı körükleyince, savaş isteyenlere inat barış diyen, barışı savunan mevcut Türk-Yunan Dostluk Dernekleri gibi, peş peşe kurulan dernekler de inadına barış, “Yurtta barış Dünya’da barış” dediler.

Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek ve Ege’nin iki kıyısında da barışı sağlamak amacıyla 23 yıl önce kurulan derneklerden birisi de Seferihisar Belediye Başkanı iken, bugün İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olan, uzun yıllar Tunç Soyer’in yürüttüğü Ege Barış ve İletişim Derneği’dir.

Didim Belediye Başkanı Mehmet Soysalan’ın başkanlığında başlatılan Uluslarası Festival niteliği taşıyan ve 1 Eylül kavganın değil dayanışmanın, onurlu ve insanca birlikte yaşamanın, savaşın değil barışın başlangıcı olsun dilekleri ile başlayan” Didim Barış Şenliği” 1999  –  2004 görev yılları arasında görevi alan Başkan Ünal Boztürk’ün (ANAP) festivali durdurmas ile Didimlilerce sahiplenilmiş ve zaman zaman Ege Barış ve İletişim Derneği ile de birlikte yapılmıştır.

2009- 2014 yılları arasında Didim Belediye Başkanlığı yapan Mümin Kamacı döneminde Didim Barış Şenliği en etkili şenlik ve festivallerini yapmış günlerce süren Didim barış şenliği etkinlikleri ile gerek yurt içinde ve de yurtdışında Didim’in adını barış ve kardeşlik ile birlikte duyurmuştur.

Didim’li STK ve Derneklerin de içinde olduğu “Barış şenliği Festival Komitesi” tarafından her yıl başka bir tema ile yapıldı yıllarca bu festival. Komitenin hazırladığı program Didim Belediyesince kabul edilir ya da bütçe planlaması ile revize edilir ama ses getiren barış şenliği Festivali her koşulda yapılırdı.

Geçmiş yıllarda Didim Barış Şenliği etkinlikleri kapsamında festival komitesince düzenlenen açık paneller, söyleşiler, olmazsa olmaz çocuklarla yapılan çocuklar için barış etkinlikleri, büyük konserler gibi amacına uygun ve nitelikli etkinlikler ile tüm siyasi partilerin bakan ve bürokratların, yurt içinden ve yurt dışından konukların Didim’e davet edildiği, Didim’in resmi kardeş şehirleri Almanya Laubach Belediyesi, Yunanistan Leros (İleryoz) Belediyesi gibi başka ülkelerden de konukların ağırlandığı nitelikli en barış söylemlerine ev sahipliği yapıyordu. Didim Barış Şenliği İsrail, Filistin, Suriye ve Lübnan’dan katılan kadınların aynı masada oturup barıştan söz etmelerine bile ev sahipliği yaptı.

Neredeyse her kültür ve milletten insanı bağrına basan Didim’de yapılan barış yürüyüşleri ve Didim’den yakılan barış meşalesi her zaman güçlü olmuştur.

İÇİ BOŞALTILMIŞ “DİDİM BARIŞ ŞENLİĞİ” ANCAK ELEŞTİRİ ALIR.

Görevi Mümin Kamacı’dan devralan A.Deniz Atabay’ın festivale dair ilk yaptırımı 2014 yıllarında Didim Belediye bütçesinin bu oldukça maliyetli olan Didim Barış Şenliği için yeterli olmadığı ve Didim’in dışarıdan ağırlanacak konuklar için hazır olmadığı gerekçesi ile üç güne düşürmek oldu. Başlarda hepimize mantıklı gelen bu öneri o yıllarda festival komitesince başlarda itiraz alsa da kabul görmüştü.

Sonraki dönemlerde hepimizin de iyi bildiği gibi Başkan Atabay ne ilçemizdeki barış ve kardeşliği güçlendirebilmiş ne de ne “Didim Barış Şenliğini” güçlendirebilmiştir. Olmuş olsun diye yapılan Didim Barış Şenliği sadece eleştiri alır sayın başkan ve ekibi.

Bizlere sosyal medyadan “Yapılacaklar Listesi” paylaşan Didim Belediyesi’ne yapılacaklar listesi öneriyorum.

  • Artık ne festival komitesi var ne de festival komitesince oluşturulmuş kararlar. Didim’in adını yerelde ve ulusalda duyuran şenlik etkinlik ve festivaller için eskiden olduğu gibi her görüşten ve oluşumdan temsilcinin yer aldığı festival komiteleri yeniden kurulsun.
  • Güzel ilçemizin barış dilini büyüten ve kardeşliği güçlendiren Didim Barış Şenliği’ni Didimlilerle birlikte yapamıyorsanız yapmayın. Altınkum sahilde partililerinizle birlikte yüksek müzik eşliğinde yürüyüş yapmak halk ile birlikte festival yapmak değildir.
  • Barış demek barış dilini güçlendirmek demektir. İçi boşaltılmış,anlamından uzaklaşmış halkın ücretsiz konser ve eğlence talebine cevap vermenin ötesine geçmemiş bir barış şenliğinin tek bir anlamı vardır. Yan yana bile gelemeyenlerin yılda bir kez olsun el ele yürüdüğü nitelikli bir festivali sadece kendi şovunuza döndürdüğününüz festival ve etkinlikler yapmayın.
  • Necati ve Saykolar’ı çok seviyoruz ama sayenizde hepimiz ayrı saykolaştık. Sosyal medyada paylaştığınız “Konser kalabalıkları” Didim Barış Festivalini hiç ama hiç temsil etmiyor.

Ayrıca Didim Belediyesi’nin yaptığı paylaşımı aynen aktarıyorum. “ Dünya Barış Günü Şenlikleri devam ediyor.  Saat 17:30’da Didim Belediyesi Gençlik Merkezi & Digem Sanat Akademisi’nde Açılış Kokteyli ardından 18:30’da Marx İstanbul’da, 20:30’da İçerinin de İçerisinde tiyatro oyunu ve 21:30’da oyun sonrası söyleşi gerçekleştireceğiz. Herkesi bekliyoruz. Adres: Hisar Mahallesi, Pınar Caddesi No: 75/A Didim”

Ne bu iki güzel oyuna ve sanatçılarına ve de konserler veren sanatçılara peşin peşin teşekkürümüzü edelim iyi ki barış dilini büyüten sanat ve sanatçılar var var olsunlar ama biliyoruz ki Didim Belediyesi Gençlik Merkezi & Digem’in açılışını ve ücetsiz iki tiyatroyu da barış şenliği festivali etkinliğiymiş gibi gösterip bakın biz gençlerimizi ne kadar da çok düşünüyoruz da diyecekler.

Bu kısmı Didimli gençlere emanet ediyorum.

Not:  “İçerinin de İçerisinde” tiyatro oyunu bir hırsızın tesadüfen bilmediği bir eve girmesi ve evin içerisinde tanıştığı kadınla ettiği hem güldüren hem de düşündüren uzun sohbetleri konu alıyor.

“Marx İstanbul’da” tiyatro oyunu Marx, ölümünden sonra kendisi hakkında yapılan spekülasyonları ve yanlış anlamaları düzeltmek için kısa bir süreliğine de olsa bu dünyaya geri dönmek üzere dilekçe verir. Öte dünya bürokrasisi tarafından yanlış anlaşılan dilekçesi nedeniyle ölmeden önce yaşadığı yer olan Londra Soho yerine İstanbul Beyoğlu’nda eğlence mekanına gönderilir.

Umut Kaşan – Ege İdea Dergi ( 02/09/2023 Didim )

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.