Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Oda Başkanı Yaşar Pektaşoğlu Özel Röportaj

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Oda Başkanı Yaşar Pektaşoğlu Özel Röportaj

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Oda Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ile yaklaşan oda başkanlığı seçimleri öncesinde İdea Dergi okurları için Özel Röportaj gerçekleştirdik. 

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu  2009’dan bu yana görev yapıyor. 120 üye ile kurulan odanın şu  anda 3000 kayıtlı 1800 de aktif üyesi var. Yaklaşan Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlık seçim sürecini ve odanın çalışmalarını ve esnafa dair problemleri ve çözüm önerilerini konuştuk Yaşar Pektaşoğlu  ile yeni bir yıla girdiğimiz şu günlerde.

En son 2014’te yapılan esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının genel kurul ve seçimleri 2018 yılı içinde yeniden gerçekleştirilecek.  Ülke genelinde yaklaşık 1 milyon 670 bin esnaf ve sanatkarın kayıtlı olduğu 3 bin 25 oda, ocak, şubat ve mart aylarında önce hükümet komiseri veya bakanlık temsilcisi gözetiminde genel kurullarını, sonrasında da hakim gözetiminde başkan ve kurul üyelerini seçecek. 

Oda genel kurulları tamamlandıktan sonra yeni seçilen oda yönetim kurulu üyelerinden oluşan 82 Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliklerinin seçimleri mayısta, 13 Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonlarının seçimleri ise haziranda gerçekleştirilecek.  Yeni seçilmiş olan birlik ve federasyon yönetim kurulu üyelerinden oluşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun genel kurulu ve seçimleri ise eylülde yapılacak. 

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın olağan Genel Kurulu da  21 Ocak 2018 Pazar günü yapılacak.

  • Başkan 2017 yılını Didimli esnafın  gözünden değerlendirebilir misiniz?

2017 yılı bizler için esnafımız açısından bayram tatilleri haricinde parlak geçmedi. Geçmiş yılları arıyoruz. Bu uzun bayram tatilleri tabii ki Didim’de de iyi oldu ama daha çok Altınkum esnafına ve otellere yaradı tatiller. Genel manada esnafımız çok mutlu değil. 2017’de 50 kayıt silindiyse 100 yeni kayıt vardır ama bölgemizi pek yakından tanımayan yeni esnaf çoğunlukla yeni kayıtlar.

  • Başkan sizin de dediğiniz gibi Didim’de köklü esnaflar olduğu gibi sezonluk esnaf var. Bununla birlikte artık kaybolan meslekler var. Sayıları gün geçtikçe azalan bu zanaatkarlar için odanın özel çabaları çalışmaları var mı?

Kaybolan meslek dallarını yaşarmak için kurslar açıp çoğaltmayı hedefliyoruz. Olmayan meslekler Didim’e gelmeye başladı ki bu çok istediğimiz bir şeydir. Tek bir tane yorgancımız var mesela terzi tamirci kayıtlarımız azdı onlar biraz atak yaptılar. Mahalle bakkallarımız var çok önemsiyoruz onları,  yaşasınlar isteriz. Didim büyüdükçe insanlarımızın tercihleri, tüketim alışkanlıkları ve arz talep dengesi de değişiyor tabii. Özel önemli markalar da Didim’e gelmeye başladı. Gözlemlerimize göre onların da keyifleri gayet yerinde. Esnafımızın birlik ve dayanışma içinde daha da güçlenmesini isteriz. Üzerimize düşen vazife gereği gerekli eğitim ve kursları en verimli hali ile almalarını sağlıyoruz. Meslek kurslarındaki başarılı öğrencilerimize katkı vermeye gayret ediyoruz.

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Oda Başkanı Yaşar Pektaşoğlu’ndan aldığımız verilere göre Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Halkeğitim Müdürlüğü ve Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü birlikte açtığı kurslar ve eğitim programları ile bu güne kadar yani 2013 yılından bu yana 92 kez  Hijyen Eğitimi Kursları açarak 1903 kişiye sertifikalarını vermiş.  22 kez Açık Alan İşletmeciliği Kursu açılmış 417 kişi sertifika almış ; 22 defa da Tehlikeli İşlerde Meslek Kursu açılmış 436 kişi sertifikalanmış.

  • Bize oda olarak içinde bulunduğunuz çalışmalarınızdan projelerinizden bahseder misiniz?

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün birlikte hazırladığı Aydın bölgesinde kabul edilen AB Projemiz var. Esnaflarımız için hijyen ve girişimcilik kurslarına devam edeceğiz. Bu sunduğumuz AB projesi ile öğrencilerimiz 2018 yılında Almanya’ya eğitim almaya gidecekler aynı zamanda bu proje için Mercedes firması ile de görüşme halindeyiz orada da kurs alacak öğrencilerimiz. Didim Mesleki Eğitim Merkezi kuaförlük bölümünü biz hazırladık. Odamızı yeniledik. Kaybolan meslek dallarını yaşatmak için de kurumlarla ortaklaşa çalışmalarımız özel girişimlerimiz oluyor.

Sosyal yardımlaşma sandığımız var. Esnafımız yıllık 20 TL ödeme yapıyor biz de bununla trafik kazası geçiren, hastalığı sebebi ile ameliyat olarak çalışamaz halde olan, iş kazası geçiren ve yani iş göremez halde olan esnafımıza elimizden geldiğince hibe yardımlarımız oluyor. Mağdur durumdaki esnaf kardeşlerimizin bizlere gelen dilekçeleri yönetim kurulunda değerlendiriliyor, yönetim ve denetim kurulundan geçiyor ayrıca dışarıdan 2 Ad de denetim yapan esnafımızın imzası ile yapıyoruz biz bu yardımları. Geçtiğimiz yıl 24 esnafımıza karşılıksız yardım yaptık. 49 üniversite öğrencimiz de odamızdan çok büyük rakamlar olmasa da karşılıksız burs alıyor. Burs bedelini arttırmaya çalışıyoruz. Söke’de ve Aydın’daki bazı hastanelerle yapılan görüşmelerimiz sonrası odaya kayıtlı üyelerin ve ailelerin tedaisinde %30’a varan indirimler aldık, Aydın Ekonomi Üniversitesinde eğitim gören Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyelerinin çocuklarının  %15 daha ucuz eğitim almalarını da sağladık.

Yurt içi ve yurt dışı ilçemizin tanıtımını sağlayan fuarlar için de oda olarak elimizden gelen, üzerimize düşen desteği sağlıyoruz.

  • Başkan üye aidatları için bir düzenlemeniz var mı?

Biz belirlemiyoruz ki üyelik bedelini. Odamız üyelik bedelini asgari ücretle orantılı olarak ilgili bakanlık belirliyor. Didim 1.sınıf vergiye tabii bölge ama biz esnafımızdan en alt seviyede üyelik bedeli alıyoruz. Kanunen de iş yeri açılış belge parasını almak zorundayız. Bu üyelik bedeli belge parası olan 26 TL alınması gereken ve denetlenen bir bedeldir. Artık merkezi sisteme de tabiyiz, mesela üyemizin aidat borcu varsa da belge veremiyoruz. Merkezi sistem izin vermiyor.

1996 yılından beri görev yapıyorum, biz odamızda yetimin hakkını koruyoruz, her ay, üç ayda bir ve üç yılda bir seviye seviye  kuruş kuruş denetleniyoruz biz. İnanın bizim gibi aktif oda yok, çok ödüller aldık oradan biliyorum ( gülümsüyor ) ki böyle yardım sandığı olan, aktif projeler geliştiren, düzenli eğitimler sağlan başka oda yok. İş yerini yeni açan dışarıdan gelmiş ya da yeni bir iş kuran esnafımıza kendi sektörü ile ilgili olarak danışmanlık hizmeti bile veriyoruz, esnafımıza  elimizden gelen desteği de sunuyoruz.  Dernek ve kooparatiflerle de sürekli iletişim halindeyiz.

Kağıt üzerinde %20 yi bulsa da kayıtlı 3000 kayıtlı esnafımızın %5 -6 gibi oranı gerçek kadın işletmecidir. Kadınlarımız daha aktif daha üretken ve bazen de bizlerden daha da pratik. İlk ben yönetime kadın üye almak istemişimdir. 120 üye ile başlayan odamızın bugün 1800 oy kullanabilen kayıtlı üyesi var. Sezonluk iş yapan esnafımız sebebi ile düşüyor bu oy kullanan üye sayımız. Yeri geliyor bizim odamıza kayıtlı olmasa da yardıma ihtiyacı olan esnaf için elimizden geleni yaparız.

  • Başkan genel olarak Didimli esnafın sizlere ulaşan en büyük sorun ve sıkıntıları nelerdir?

Esnafımızın sıkıntılarını iyi biliyoruz. Esnafımızla üyelerimizle iç içeyiz. Elimizden geldiğince sorumlu kurumlarla dertlerini sıkıntılarını çözmeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Esnafımız yan yana aynı meslek dalında verilen ruhsatlardan çok sıkıntı duyuyor. Kaçak esnaf hep sıkıntıdır. Suriyeli kaçak işçiler de bir dönem esnafımıza sıkıntı yarattı. Esnafımız için problem olan yol var, elektrik ve su problemi bile yaşayan esnafımız var. Eskiden denetleme yetkimiz vardı, inşaatlara bile denetime giderdik, ama bu değişen 5732 sayılı yasa ile esnaf odasının denetim yetkisi bizden alınarak Belediyelere verildi.  Başkan kaçak işyerleri için denetleme yapmıyor demesinler denetleme yetkimiz  yok ki artık. Ancak bize gelen ihbarları değerlendirerek, tüketiciyi ve işçiyi korumak amaçlı, işte kaçak var, ruhsatsız işyeri var gibi gelen şikayetleri  disiplin kurulumuzda değerlendirerek ancak yetkili kurumlara bildiriyoruz, tabii ki takibini yapıyoruz ama bu bazen zaman alıyor.

Başkan Yaşar Pektaşoğlu ‘ 2017 yılında gelen şikayetlerle gözlemlerine dayanarak 190 kadar kişinin kaçak çalıştığını tespit ettiklerini ve haksız kazanç ve rekabete aykırı olan bu durumlar için maliye, belediye ya da zabıta birimlerine bilgi verdiklerini, denetim yetkileri olmamasına rağmen kimi zaman esnaf ziyaretlerinde bulunduklarını gördükleri eksikler konusunda uyardıklarını ve esnafların da bundan oldukça memnun olduklarını belirtti.

  • Başkan Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odasının Başkanı olarak gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz, üzerinde çalıştığınız özel bir projeniz var mı?

Bir hayalim var tabii… Esnafımızı en ekonomik şart ve koşullarda ev sahibi yapmak. Bunun için bir Kooperatif bile kurduk, bankalarla da görüştük arsayı da bulabilirsek inşallah esnafımızı ev sahibi yapacağımız güzel bir projemiz var.

  • Başkan sizin sosyal medyayı önemsediğinizi özellikle de Facebook’da oldukça aktif olduğunuzu iyi biliyorum? Üyelerinizin sorun ve sıkıntılarını da sosyal medya üzerinden yakından takip edebiliyor musunuz?

Ediyorum tabii ki. Teknoloji bize bu imkânı sunmuş. Neden kullanmayalım bizzat kendim yazıyorum ben Facebook’da yazacağımı da. Hatta geçenlerde bir oda üyemizin paylaştığı dile getirdiği bir sıkıntını okudum. Hemen o saatte bile olsa ona ulaştım çözüm olmaya çalıştım. Üyemiz olsa da olmasa da esnafın dile getirdikleri, istekleri dilekleri şikâyetlerini okuyor takip ediyorum. Yeri geliyor onlar adına sorunlarını dile getiriyorum.

  • Bildiğiniz gibi İdea dergi olarak biz de esnafımızı desteklemek için özel bir siftah sayfası hazırladık. İlk sayısımızdan itibaren her ay siftah sayfamızda Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odasına yeni kayıt yaptıran üyeleri bedelsiz olarak duyurarak reklamlarını yaparak esnafın okurlarımızla buluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Siftah sayfamız için neler söylemek istersiniz?

İlk bu fikri bana söylediğinizde çok mutlu olduğumu hatırlıyorum. Böyle dayanışmalara ihtiyacımız var. Siftah geleneğini yaşattığınız için size çok teşekkür ederiz. Biz de her ay yeni üyelerimizin listesini İdea Dergi ile paylaşarak yeni esnafımızın derginiz okurları ile buluşmasını sağlayan bu siftah sayfanıza destek olmaya çalışıyoruz. Bazen işyeri eski olsa bile bize yeni kaydını yaptırdığı için size verdiğimiz listede yeni açılan işyerlerinin arasında görüyoruz var olan pek de yeni açılmamış işyerlerini. Bunu iyi açıklamak isterim ki yeni açılmış ama bize olan kaydını tamamlamamışsa da listede göremezsiniz. Bizim siftah sayfasında sizinle paylaştığımız listelerimiz o ay kayıt olan ya da başka kurumlardan bize geçiş yapan işyerleri ve esnaf. İnşallah da işe yarıyordur sayfa. İdea Dergi’ye de esnafımız için hazırlanan bu özel siftah sayfası için çok teşekkür ederiz. Okurlarınız da bu sayfaya özellikle baksınlar yeni açılan esnafta da siftah olur her minik alışveriş.

  • Başkan birbirinden başarılı çalışmalarınız için size ve tüm yönetim kurulu üyelerinize biz de teşekkür ederiz. Geçmiş dönem çalışmalarını konuştuk, yaptıklarınızı yapacaklarınızı da çok güzel anlattınız. Biz de size başarılar dileriz. 2018 yılı için dilekleriniz ve beklentilerinizi alabilir miyiz?

2018 de de  Allah esnafımıza kolaylıklar versin. İşimiz her geçen gün daha da zor.  İşimiz, gücümüz, kazancımız bereketimiz yerinde olsun. Benimle birlikte seçimlere hazırlanan mevcutta yönetim kurulunda olan birlikte çalıştığım arkadaşlarım var aralarında yani diğer adaylara da başarılar diliyorum.

Mevcut Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odasının Yönetim kurulu Oda Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Metin Destici, Cemal Karaarslan, Özbey Talayhan, Kazım Ezer, Erdal Çelik, Şerif Erul, Mehmet Görücü, Kerim Gaya var . Mevcut denetim Kurulu: Erkan Kaya, Fırat Durmaz, Aslan Balakan’dan oluşuyor.

21 Ocak 2018 Pazar günü yapılacak Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlık seçimlerine katılan tüm adaylara ve üyelere şimdiden başarılar diliyor  Yaşar Pektaşoğlu’na da bu oldukça keyifli sohbeti için ayrıca teşekkür ediyoruz.

Haber / Röportaj : Umut Kaşan  (2018- Ege İdea Dergi/ Didim)
Fotoğraf : Erdem Özden / Mavi Didim Gazetesi

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.