Röportaj Hüseyin Çalışkan

DOSYA BASIN

HÜSEYİN ÇALIŞKAN

İHA DİDİM MUHABİRİ

AYDIN SES GAZETESİ

DİDİM TEMSİLCİSİ / MUHABİR

 

 

Çok kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

9 Mayıs 1983 Aydın Söke doğumluyum. İlkokulu 4. sınıfa kadar Söke’ye bağlı Özbaşı köyünde okudum. Daha sonra babamın işi sebebiyle Söke Bağarası beldesine taşındık. İlkokulu devamını Hürriyet İlkokulunda ardından Bağarası Ortaokulu ve Lisesinde okudum. Ardından Niğde Üniversitesi Radyo- TV yayımcılığı bölümünü bitirdim. Evli ve bir kız çocuğu babasıyım.

Gazetecilik mesleğini seçişiniz ve başlangıç hikâyeniz ile sürecinizi ve meslek hedeflerinizi bilmek isteriz?

Gazetecilik yapmak hiçbir dönem aklımda olmadı. Lise bitince tercihler yaparken o dönem çok yakın arkadaşım bana “Neden Gazeteci ya da Televizyoncu olmuyorsun? Çok iyi konuşuyor, insanlarla iyi diyaloglar kuruyorsun.” Diye telkinde bulundu. Ben istemediğimi söylememe rağmen kendisi benim adıma tercih yaptı; bende onu kırmadım ve o yıl Radyo- TV yayımcılığı bölümünü kazandım. İlk zamanlar bölümü biraz yadırgasam da süreç içerisinde alıştım. Ardından staj döneminde tüm arkadaşlarım TRT’ye giderken ben Söke’de Maraton TV’de stajımı yaptım. O dönem DHA Söke muhabiri olan Yılmaz Ölmez ağabeyimden kameramanlık konusunda bilgiler aldım. Ayrıca montaj konusunda da yerel TV’den değerli bilgiler öğrendim.

Ardından okuldan mezun olunca Aydın Televizyonunda

kameraman olarak göreve başladım.

Askere kadar orada görev yaptım. Asker dönüşü yine aynı

yerde 1 sene çalıştıktan sonra Didim’e gelmek zorunda

kaldım. Didim’e gelişim ayrı bir konu; buraya geldikten sonra

kısa süre Yeni Didim gazetesinde, ardında 6 ay süreyle

kapanan Gazete 2000’de ve daha sonra 6 yıla yakın olarak

Mavi Didim gazetesinde çalıştım. Şu an Aydın’ın bölge

gazetesi konumunda olan Aydın Ses Gazetesinin Didim

temsilcisiyim. Didim’e gelmemde bana büyük yardımı

dokunan İHA Aydın Bölge Müdürü İbrahim Kılınç’ın sayesinde

geldiğim günden bu yana İHA Didim Muhabiriyim. Ayrıca 3

yıldır TRT’nin ve Yeniasır’ın muhabiriyim. Meslek hedeflerim

noktasında işe Radyo ve TV alanında eğitim almama rağmen,

Didim’de gazetecilik yapmaya gayret ediyorum. Süreç

içerisinde yapabilirsem imkanın doğrultusunda kısa film

çekme düşüncem var;bunu da zaman gösterecek.

 

Mesleğinizi yaparken kendinize yol gösterici kabul ettiğiniz, hatta kendinize rol model aldığınız bir üstadınız oldu mu?

 

Rol model olarak aldığım birisi yok ama kendini geliştiren ve medya sektöründe iyi konumlara yükselen kişileri takip ediyorum.

Düzenli takip ettiğiniz gazete ve de köşe yazarı var mıdır? kimdir?

 

Düzenli olarak günlük ve ulusal gazeteleri takip ediyorum. Köşe yazarı olarak Yılmaz Özdil, Abdülkadir Selvi, Fatih Altaylı’yı takip etmeye çalışıyorum. Bir de hafta sonu eklerinde yapılan röportajları fırsat buldukça okumaya çalışıyorum. Ayrıca Aydın’da ve Didim’deki gazetelerin köşe yazarlarını zaman zaman okurum.

Günümüzde basın ve medya sektörü üzerine neler söylemek istersiniz?

Bu konu derin bir konu ve şu an gerek yerel, gerekse ulusal basın anlamında sektörün durumuyla ilgili cevaplanamamış bir çok soru var? Bunun dışında çalışanların durumu da ortada; çok konuşmaya gerek yok. Ya düzenin içerisinde oluyorsun ya da düzenin dışında…

 

Sosyal medyayı düzenli ve aktif kullanır mısınız? Tercih ettiğiniz sosyal platform nedir ? Sosyal medya haberciliği üzerine neler söylemek istersiniz?

Düzenli olarak sosyal medyayı takip ediyorum. Facebook, İnstagram ve Twitter hesabım var; Facebook’u da daha aktifim. Bu platformlar kısa sürede haberciliğin yerini aldı. Artık herkes sosyal medyada ne yaptığını ve nerelerde olduğunu bildiriyor. Bazen bizim işimize de katkısı oluyor. Sosyal medya haberciliği gelecekte çok daha iyi konuma geleceğini düşünüyorum.

 

Sansür engeline takılan yapamadığınız özel bir haber oldu mu?

Süreç içerisinde bu tür durumla karşılaştım ama bunu açıklamak istemiyorum.

 

Yaptığınız en özel haber neydi?

Çalıştığım süreler içerisinde bu konuda birçok haber yaptım. Her birisinin yeri farklı ama Aydın’da yıllar önce yaptığım “depreme dayanıksız okul” haberi sayesinde Aydın’a yeni okullar kazandırılması noktasında adımlar atılmasını sağlamıştım.

 

Basın emekçilerinin en büyük problemleri nelerdir?

Uzun çalışma saatleri, ücret düşüklüğü, tatil anlamında gerekli ve yeterli tatil ve dinlenme imkanlarının olmaması ve özlük haklarındaki yetersizlikler başlıca sorunlar; özellikle yerel basında bu sıkıntılar daha fazla…

 

Size göre Didim’in Basın Emekçileri kimlerdir? (Foto Muhabirleri de dahil olmak üzere bir yayıncı kuruluşta aktif çalışsın ya da çalışmasın serbest değerlendirme yapabilirsiniz )

Didim’in en iyi basın emekçisi A.A Didim Muhabiri

Bahri Aşık’tır.

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.