Tinder Avcısı ! Duygularımızı hiç edip, değersizleştirip çalıp gitmelerini nasıl da normalleştirmişiz?

umutkasan_belgesel_tinderacvisi
Nitelikli Dolandırıcı “Simon Leviev”

Tinder, Facebook altyapısını kullanarak üye olunabilen, kullanıcıların bu uygulama üzerinden bulundukları konuma yakın olan ve kendi onay verdikleri hatta seçtikleri diğer insanlarla buluşturan bir arkadaşlık, daha doğrusu çöpçatanlık uygulaması.

Bu uygulama ilk çıktığı günlerde, biz arkadaşlarla kendi aramızda konuşurken;  yok ya! Görün de bakın bu uygulama bizde tutmaz, bizim memleketin dinamikleri farklıdır demiştim, büyük yanılmışım.  2012’de Tinder ilk piyasaya sürüldüğünden bu güne hızla yaygınlaşan 38 dilde ve 196 ülkede milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir uygulama.

Bu arada beni yanıltan diğer iş de büyük marketlerde satışa hazır, tek pişirimlik salamura yaprak satışıdır. Ben “Tutmaz o iş hiç girmeyin çünkü bizde her bahçede asma vardır, bedavası varken, yaprak toplamak annelerin en özel hobisi iken, komşuya bile nasip olan bedava yaprağa kim para versin de alsın. Anneler bir başka annenin yaprağını bile almıyor, gençler zaten yaprak sarması pişirmiyor, sen salamura yaprak makinası yerine dijitale yatırım yap” demiştim. Çok başarılı bir girişim oldu. Artık o gün aynı masada bu muhabbetleri konuştuğumuzdan mıdır? Nedir bilmiyorum Tinder sözü salamura yaprak ile aynı görselde karşıma çıkıyor bende. Telefonuma da merak etmek için bile indirmediği iki popüler uygulamadan birisi  #Tinder, diğeri de #TikTok . Hem Netflix Belgeseli Tinder Avcısı’nı çok merak ettiğim için, hem çok severek kullandığım Twitter platformunda bu belgeseldeki kişinin İstanbul’dan paylaşımlar yapmasının çok konuşulması, hem de kadın mağduriyeti olduğu için vakit yaratıp belgeseli izlemeye kadar verdim. İzlemeyeni varsa da tavsiye ederim.

Gerçek adı Shimon Hayut olan bir dolandırıcının,  inanılmaz gelen, gerçek bir dolandırıcılık hikayesi. Çok da ilginç  Simon Leviev #simonleviev kod adını kullanan bu kişi hala serbestçe ortalıklarda dolanıyor, çünkü yaptığı dolandırıcılığın kanunen suç kabul edilen bir karşılığı yok. Bu adamın kandırdığı yani dolandırdığı kadınlar, ona gönüllü olarak para verdiği için kanunen de suç işlemiş sayılmıyor. İnsan, onun geliştirdiği bu dolandırıcılık karşısında, nitelikli dolandırıcılık tanımı yeniden yapılsın istiyor. İzlediğim en çarpıcı belgesellerden birisi, dolandırıcılığı karsısında şapka çıkardığım ve de gördüğüm en zeki ve en çirkin erkeklerden birisi olabilir bu #tinderavcısı !

Tinder Avcısı Belgeselinde üzerinde konuşulacak o kadar çok durum var ki,  sosyal medyanın benlik ve hayat sunumunda gerçekçi olmadığını, sosyal medyada kimsenin kendisi olmadığını zaten biliyorduk. Kadın katillerinin neredeyse çoğunun profilinde kadına şiddete hayır yazan, bir paylaşım vardır. Çocuk tacizinden tutuklanan, hem tecavüzcü hem de katil bir başkası da düzenli olarak hayırlı cumalar paylaşmış profilinde.  Sosyal medyada kendi gibi olan, olabilen çok az sayıda insan vardır.

Bu arada yeri gelmişken yine bir başka Netfilix Belgeseli olan Sosyal İkilem (The Social Dilemma) izlemenizi de tavsiye etmek isterim. Sosyal medya günümüzde bizler için neredeyse yeni bir din gibi, hayatlarımızda baskın ve etkili. Bu büyülü sosyal medyada izlemek, izlenmek, beğenmek ve beğenilmek de biz müridler için de ibadet gibi, hatta öyle ki, böyle giyinmelisin, bunu yemelisin, bunu izlemelisin diyen peygamberler var, vahiy indirir gibi post paylaşan.

Bu çok etkileyici bir dolandırma sistemi yaratan adamı ve onun yarattığı mağdurlarını anlatan film tadında belgeselde benimse çok dikkatimi çeken durumlardan birisi de bu belgeselin konusunu oluşturan, nitelikli dolandırıcısı Simon Leviev kadar nitelikli gazetecik yapan Norveç’in en büyük gazetesi Verdens Gang’ın örnek alınası, araştırmacı gazetecilik dersi veren gazetecileri oldu. Habere olan inançları, tek bir belge ya da beyanla değil de pek çok farklı belgeye dayanarak haberi büyük bir ciddiyetle takibe almaları, yerinde gözlem ve araştırma yapmaları, sorgulama ve araştırma süreci de dâhil farklı deliller arama, tanık bulma ve de kayıt altına alma gibi tüm süreçlerde yapılan nitelikli gazetecilik de benim için ayrı büyüleyici.

Simon Leviev kişisi, hırsızlık, evrakta sahtecilik ve dolandırıcılıktan 15 yıl kadar hüküm giymiş ve iddialara göre de zavallı kadınları tahmini 10 milyon dolar dolandırmış. Elbette ki bu rakamlar ‘Ben de dolandırıldım’ diyebilen kadınların verisi. Belki çaresizce susan kadınlar da olmuştur. Hiçbir insani ilişkisinde cüzdan büyüklüğünü ölçüt kabul etmemiş ben, tüm o kadınlara o kadar çok üzüldüm ki! Hayran duyulacak bir şeytani zekâ ile tarihteki nitelikli dolandırıcılar arasında, adını altın harflerle yazdıran bu Tinder Avcısı Simon Leviev kişisinin mağduru olan kadınların çalınan hayallerini, kaybettikleri güven hissini, yaşadıkları hayal kırıklığını öyle iyi anlayabiliyorum ki!

Duygularımızı hiç edip, değersizleştirip çalıp gitmelerini nasıl da normalleştirmişiz?

Tüm mağdur kadınlar için “ Eee ava giden avlanır! Siz bu adamın nesine aşık oldunuz da ona borç para verdiniz? ” yazan kadınlar da var sosyal medyada.

O pislik kadınları sadece parası ile kandıramayacağını, çok iyi biliyordu. Önce kadınları kendine âşık etmesinin, tek sebebi duygularını çalmadan, cüzdanlarından çalamayacağını iyi biliyor olmasıdır. Vay be! Helal olsun adama diyenler de Simon’dan daha az tehlikeli değildir.

Üstelik bu adamın dolandırdığı kadınlar, onun özel jeti ile yapacağı kaç yolculuğu karşılar ki? Bence bu adam çok daha karanlık, büyük suç kabul edilen işler içerisinde ve bu yöntemi diğer kötü işlerinden sıyrılmak için kullanıyor.

Tinder “Simon Leviev’i ve bilinen tüm sahte hesaplarını kalıcı olarak Tinder’dan kaldırdık“ açıklaması yaparken, hala özel bir jet kullanan ve çok zengin erkek imajına zeval getirmeyen Simon, TV programlarına yanındaki yeni kız arkadaşıyla röportaj veriyor ve instagram profiline göre lüks içinde yaşıyor. Simon kadınların “onu etkilemek için yarıştığı” özel bir reality programı yapmayı ve flört ederken yapılması ve yapılmaması gerekenleri konu alacak bir podcast programı planladığını söylüyor.

Sanırım Simon’un hedefinde artık “Nasıl becerdin? Bize de bilelim! Sorusunun cevabını arayan erkekler var.

Vasatın, ucuzluğun, çirkinin, sahtenin, kötünün, yalancının bu kadar prim yaptığı, toplumca alkışlandığı, kabul gördüğü bir dönem daha oldu mu? Bilemiyorum ama hayatınızdaki Simon’lardan en az zararla kurtulmanızı diliyorum.

Umut Kaşan – Ege İdea Dergi – 20.02.2022

Dinlemek İçin :

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.