Haciz işlemleri öncesinde borçluya haber vermek, uyarı için ihtarname göndermek gibi bir zorunluluk yok mu?
Bana gelen mesajda olduğu gibi, çöp ve çevre temizlik vergisi borcu sebebi ile hesaplarına haciz gelmiş, bu sevimsiz durumu yaşayan başkaları da var mı?
Doğru belediyecilik uygulamaları ne diyor? Nasıl yapıyor? Süreçte nasıl bir hukuki yol izlenilmelidir kanun ne diyor araştıtılmalıdır. Bildiğim kadarı ile maalesef tıpkı diğer alacaklılar gibi belediyeler ya da devlet kurumları borçlarınızı ödememeniz ya da ödeyememeniz halinde alacak tahsil etmek için, hacze gidebiliyor.
Elbette avukatlar bu konu ile ilgili daha net ve doğru bir açıklama yapabilirler ama yasal olarak uyarıda bulunmak kanuni bir yaptırımın da ötesinde;
Özellikle pandemi gibi ekomiyi alt üst eden bir süreç sonrasında, kişi, firma, kamu kurumu ya da belediyelerin, uyarısız haciz işlemi yapılmasını kanunlar bu yetkiyi verse de vatandaş olarak ben de doğru bulmuyorum.
Yapılan haciz tebligatına dair oluşacak maliyeti de borçluya devretmek sureti ile daha çözümcül bir yol izlenemez mi?
Ya da sosyal medya gibi geniş kapsamlı iletişim ağını, sadece başkanın propaganda malzemesi gibi kullanmak yerine doğru belediyecilik uygulamaları için de kullanılamaz mı?
Çeşitli belediyelerin sosyal medya hesaplarında vatandaşa yönelik Emlak Vergisi, Çevre ve Temizlik Vergisi, ilan ve Reklam Vergisini ödeyin gibi uyarılar görüyorum. Eskiden Didim Belediyesi de yapıyordu sanki! Sonra neden uyarmaktan vazgeçtiler bilemiyorum, sormak lazım.
Didim Belediyesi’nin son 15-20 günlük geçmiş instagram iletilere baktım da bir hatırlatma ya da uyarı göremedim ben.
Ötüken Belediyesi nasıl ki uyarısında “illa bir olay mı çıksın istiyorsunuz demiş ya” demek ki uyarıda bulunmayan belediyeler de illa bir olay çıksın mı istiyor!
Oysa vatandaş sık sık uyarılmalıdır.
Sosyal medyanın cennetidir instagram. Burda çirkin, fakir, borçlu, kötü kimse göremezsiniz. İnstada herkes prens ve prensesler gibi, krallar gibi yaşar. Burada tüm belediyeler çok başarılıdır, tüm başkanlar çok sevilir ve tüm belediyecilik hizmetleri aksamadan devam eder. Sanırsın cennettesin.
Oysa hepimiz biliriz ki gerçekte işler instagram’daki gibi değildir. Yağan iki damla yağmurda tıkanan altyapıdan, elektrik kesintilerinden yaşanan sıkıntıdan, eksik, yetersiz ve taraflı belediyecilik hizmetlerinden şikayet etmeyen var mı?
Biz de üzerimize düşen uyarımızı yapalım.
Alamadığınız her hizmet, şikayet ve sıkıntı duyduğunuz her belediyecilik hizmeti için vatandaş da kanun ne diyorsa onu yapsın bence.
Sandıkta hesaplaşmayın !
Borcunuzu da ödeyin ama hakkınız olan hizmetin de kanunen peşine düşün!
Şehrin sorunlarından, sıkıntılarından açık açık konuşmayan, daha iyi hizmet verebilmek için samimi sosyal medya etkileşimi yaratmayan, şeffaf bütçe paylaşımları yapmayan, vatandaşını uyarmayan, sürekli belediye başkanının ego besleme yaşam destek ünitesi gibi davranan Didim Belediyesinin sosyal medya hesapları yerine Ötüken Belediyesini takip edin bence 🤣✌️Tek bir gönderileri var ama vatandaşını uyarmış mı uyarmış.
Denemiş en azından o da bişee !
#UmutKaşan #egeideadergi #yasayansehirdidim #didim