Denizli Aydın Otobanında 12 gündür eylem yapan inşaat işçileri ile taşeron firma arasında uzlaşı geldi.

Ege Bölgesi’nin iki önemli kenti Denizli ve Aydın arasında ulaşımı kolaylaştıracak otoyol projesinde 12 gündür devam eden işçi eyleminde uzlaşma geldi.

Çalışmaları devam eden otoyolun Yenipazar- Kuyucak-Aydın etabında çalışan inşaat işçileri ile taşeron firma İnceoğulları İnşaat arasında çıkan maaş krizinde ana firma Fernas Otoyol İşletmesi AŞ’nin, taşeron yüklenicisi İnceoğulları İnşaat bünyesinde çalışan taşeron işçiler, hak edişlerinin ödenmemesi üzerine iş durdurma kararı aldıklarında, Kod 46 ile işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Yüklenici firma Fernas A.Ş. altında 28 aydır İnceoğulları İnşaat olarak faaliyet yürüttüklerini belirten Taşaron firma olan İnceoğulları İnşaat yetkilisi Ahmet İnceoğlu Dalama Şantiyesi’nde işçilerin eylemleri ile ilgili olarak basına sert açıklamalarda bulunmuştu. 12 gün boyunca 50 metre yüksekte hakları ve alacakları için eylem yapan 51 inşaat işçisi, 39 kişi olarak eylemi sonlandırdılar.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesi olan işçiler 51 kişi olarak başladıkları grevlerinde 12. Günün sonunda 39 kişi olarak İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası ile tekrar masaya oturan firmanın ortaklaşması ve uzlaşmaları sonunda  “İSTERSENİZ ÖLDÜRÜN, VAZGEÇMEYECEĞİZ” ve “İNŞAAT İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR ” diyerek çıktıkları 50 mt yükseklikteki viyadükte 12 gün boyunca eylem yapan, sendikal haklarını savunan işçiler ile firma arasında yapılan anlaşma sonucunda işçiler eylemlerini sonlandırma kararı aldılar.

” Alacağımızı tam alamasak da uzlaşmaya vardık, ayrıca inşaat işçisinin de hakkı için direndiğini gösterdik.”

Ustabaşı Tahsin Akat eylemi sonlandırdıklarını gazeteci Umut Kaşan ile yaptığı canlı yayında açıkladı. Canlı Yayında İnşaat ve Yapı İşçileri Sendika Başkanı Hasan Kırlangıç ile birlikte konuşan,12 gün eylem yapan işçilerden biri olan ustabaşı Tahsin Akat “Sedikamız da geldi burada, buraya gelen, bizleri yalnız bırakmayan, arayıp soran gelen tüm siyasi partilere, yerel gazetecilere ve size çok teşekkür ediyorum. Evet uzlaşmaya varıldı, bir şekilde anlaştık. 12 gün bizlere verdikleri cezadan sonra, hedefimize ulaştık, amacımıza ulaştık. Sesimizi duyması gereken kişiler duydu. Buradan tüm inşaat emekçilerine sesleniyorum hakkınızı hiçbir yerde, hiç kimseye bırakmayın. Elinizden geldiği kadar haklarınızı savunun.” dedi.

İYİ- SEN “Sendikamız memleketin neresinde olursa olsun inşaat işçisinin hak mücadelesinin içinde olacaktır. Kurulurken dediğimiz gibi sömürü düzeni yıkılacak işçiler eşit ve özgür yaşayacak!” paylaşımında bulundu.

Süreci en başından beri takip eden İnşaat Ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Hasan Kırlangıç ise gazeteci Kaşan’a verdiği beyanda;

İnşaat işçisi arkadaşlarımız sendikalı olmanın avantajını yaşadılar. Aslında şöyle başlamak gerekiyor. Bizler Yüz yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nde en örgütsüz iş kolundayız. Son yedi sekiz yıldır bu konuda ciddi emek veriyor, mücadele ediyoruz. İki milyona yakın inşaat işçisine sesimizi ulaştırmayı hedefleyip, örgütleme yapıyoruz ama tabii ki biz de bu çalışmaları çok dar imkânlarla yapıyoruz. Buradaki nihai amacımız öncelikle inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerini durdurmak. Daha sonra da yine inşaatlarda yaşadığımız sömürüyü, hak gaspını durdurmak. Yani aslında inşaatlarda birçok sorunumuz var.

Burada yaşadığımız da bu örneklerden biriydi. Gördüğünüz ve iyi bildiğiniz gibi işçi arkadaşlarımız 12 günün 10 günü 50 metre yüksekte, dışarıda viyadüğün içinde yattılar. Yani insanlık onuruna aykırı bir şekilde direndi arkadaşlarımız. Sağ olsunlar basın olarak siz de başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu sesleri oldu, dile getirdi. Birçok milletvekili dile getirdi. Yeterli mi? Elbette yeterli değil. Çünkü iki milyon inşaat işçisi hala bir yerlerde sömürülüyor. Hala bir yerlerde inşaatta çalışırken ölen inşaat işçisi arkadaşlarımız var. Bunun mevzuatta yeri var ama cezası yok. Hukuki olarak da cezası yok. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki hukukun olmadığı, adaletin olmadığı, yasaların tanınmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Sendikalı olmak anayasal haktır. Ama buna rağmen birçok patron özellikle inşaat patronları inşaat işçisinin sendikalı olmasından korkuyor, Korkmalı da! Çünkü biliyor ki inşaat işçisi eğer sendikalı ise sendikasıyla diyaloğu olduğu için mutlaka haklarını alacak. Hakkını söke söke alacak.

Sendikamız da kurulduğundan bu günlere kadar, ulaştığı tüm işçi arkadaşlarımızın haklarını almıştır, almaya da devam edecek. Ama nihai hedefimiz bu da değil. Nihai hedefimiz inşaat işçisinin örgütlü olması ve de var olan mevzuatların uygulanması. Umut Hanım lütfen açın gazetelere bakın. Bir tane inşaat işçisinin patronu yargılandığını göremezsiniz. Gündem çok yoğun olduğu için maalesef ülkemizde her gün ölen inşaat işçileri toplu ölüm olmadığı için dile getirilemiyor bile…  Şimdi Tahsin arkadaşımız da diğer arkadaşlarıyla görüşürken şöyle demişlerdi : “Alacağımızı alamasak da inşaat işçisinin direndiğini göstermek istiyoruz.”  Yani sendikalı olup olmamak da çok önemli değildi. Burada omuz omuza mücadele ettiler. İnşaat sektöründe maalesef arkadaşlarımız yan yana gelmekte zorlanıyor. Bu durum da başarısızlık sanılıyor ama bakın burada hiç öyle olmadı. Bu da ayrı bir dayanışma örneği oldu. Arkadaşlarımız çok kötü koşullarda yani viyadüğün üstünde, betonun üzerinde yatmalarına rağmen 12 gün boyunca inatla direndiler. Ben de sendika adına tüm arkadaşlarımıza tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

Eylem yapan işçilerin sendikası İYİ-SEN ise Sosyal Medya Platformu olan “X” hesabından yaptığı paylaşımda ; “ZAFER MÜCADELE EDEN İŞÇİNİN OLDU!

Aydın – Denizli otoyol şantiyesinde Fernas ve İnceoğulları inşaat çalışanı 51 işçi arkadaşımızın verilmeyen hakları için başlattığımız eylem 12. gününde kazanımla sonuçlandı.

Bu süreçte her türlü olumsuz barınma ve beslenme koşuluna rağmen sendikasına güvenerek kararlılıkla mücadele eden işçi arkadaşlarımızı kutluyoruz. Sendikamız memleketin neresinde olursa olsun inşaat işçisinin hak mücadelesinin içinde olacaktır. Kurulurken dediğimiz gibi sömürü düzeni yıkılacak işçiler eşit ve özgür yaşayacak! ” paylaşımında bulundu.

İşçilerin eyleme geçtiği ilk günden itibaren inşaat işçileri ile ve de sendikaları ile temasta bulunan eylemlerinin sesi olan Türkiye İşçi Partisi ise sosyal medya üzerinden “ Aydın – Denizli Otoyol şantiyesinde Farnas ve İnceoğulları inşaat çalışanı 51 sendikalı işçi gasp edilen hakları için, haklarını talep ettikleri için Kod – 46 ile işten atılmalarına karşı örnek bir mücadele başlattılar. Sendikalı inşaat işçisi arkadaşlarımız, tam 12 gün boyunca canla başla eylem yaptılar, direndiler ve eylemleri kazanımla sonuçlandı. Hak direnişlerinde ilk günden itibaren Türkiye İşçi Partisi olarak, seslerine ses olduk,  neredeyse birlikte mücadele verdik. Her türlü olumsuz barınma ve beslenme koşuluna rağmen kararlılıkla mücadele eden direnen, İYİ- SEN’Lİ inşaat işçisi arkadaşlarımızın zaferini kutluyoruz.

Yaşasın işçi sınıfı; yaşasın sınıf dayanışmamız, yaşasın örgütlü mücadelemiz.” Paylaşımında bulundu.

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.