Like ata ata yeniliyoruz !

Lütfen samimiyetle cevap verin !

Kaç kişi gazete alarak haber okuyor? Kaldı ki artık kaç gazete kaldı bağımsız ve habercilik yapan?

Farklı farklı sektörel dergiler, kültürel yayınlar olurdu? Nerede onlar!

Artık haberleri sosyal medyadan, programları youtube’dan izliyor, radyoyu spotify’dan dinliyoruz. #Medya’da pek çok değişimin hızlı yaşandığı, eski doğruların yerini yenilerinin aldığı bir dönemden geçiyoruz.

Pandemi ve karantina günleri ile başlayan dijitalleşmenin hızına kimse yetişemiyor.

Evet evet bu günden güne gelişen ‘Dijital Dünya’ da yerel ve ulusal yayınlarda gazetecilik, dergicilik yayıncılık yapmak bağımsız yayınları yaşatmak çok zordu ve malesef ki yaşayamadı yayınlar.

Hızla gelişen teknoloji, nitelikli ünsan gücü, değişen maliyetler, piyasa koşulları, değişen reklam anlayışı ki bu liste çok uzun teker teker kapandık.

Zaten artık okur yok. Yayıncılıkta aranılan o nitelikli okura da ulaşılamıyor, çünkü okur da sosyolojik olarak da eski okur değil.

Bu yeni dijital dünyada okurun dikkati çok dağınık ve her yerden ayrı gelen reklam kirliliği de cabası. Her sektör eğlence ve magazin istiyor. Dijital dünyada okurun yerini tüketici aldı. Tüketici içerisinde ise hedef kitle dediğimiz o ince ayırım kalktı. Hedef kitle ile çok geç tanıştı pek çok kişi.

Konusu hiç önemli değil, ister spor, ister tarih anlat istersen de sağlıktan bahset. Haber kısa ve eğlence olmalı artık.

Gerçeğin, faydalı olanın dijitale yenilmesini yok oluşunu seyrediyoruz. Linç kültürü de bunun taşeronluğunu yapıyor. Öfkemiz ve öfkemizi ortaya koyma biçimimiz de değişti. Beğenilerimiz ve de beğenileri ifade şekillerimiz de başkalaştı hatta aynılaştı.

Artık sınırsızca herkes kendi markasının strarı olmak istiyor haklı olarak.

Herkes herşeyi taklit ediyor ve hatta taklit etmek o kadar normalleşti ki bak o böyle yapmış çok izlenme almış ya da beğeni, biz de bunu böyle yapalım desturu ile ilerliyor koca koca firmalar, çok bilindik özel markalar bile. Özgün iş taklide yenik düşüyor. Orijinal içerik beğeni ya da like alamazken taklidi alıyor.

Neredeyse tüm sosyal medya platformlarının izlenme ve beğeniye sağladığı ayrıcalıklar, beğenilen bir iletiyi daha çok karşımıza çıkarmaları gibi ya da izlendikçe kişiye para kazanma şansı yaratmaları, kişilerin sosyal medya platformlarında kendini daha özgür hissetmesine, kendini olduğu kişiden çok olmak istediği kişi gibi yansıtabilmesine ve beklemeksizin anında reaksiyon beğeni ya da yorum alabilmesi kişileri sosyal medya bağımlısı haline getirdi.

Kabul edelim artık hepimiz bağımlıyız.

Her şey değişti başkalaştı da tüketici davranışları aynı mı kaldı ! Tüketici davranışları da tıpkı okur davranışları gibi değişti. Yeni medyanın da kendi geliştirdiği yazılı olmayan kuralları kaideleri var. Herkes herşeyi iyi bildiğini iddia etse de, bilenlerin sebepsiz acı çektiği günümüzde sosyal medya iletişiminde,

– BÜYÜK HARF ile yazmak sesini yükseltmek anlamında gibi…

– İzinsiz @mention yapmak kabalıktır gibi.

– Sürekli reklam yapmak ucuzluktur gibi,

– Sürekli başkasının içeriklerini laflarını, sözlerini, görsellerini, yorumlarını izinsiz kullanmak basitliktir gibi,

Okur değişti, tüketici değişti, reklam dili ve yöntemleri, iletişimin şekli değişti, insanların aynı kalmasını beklemek ise büyük iyimserlik.

Nezaket, hoşgörü, iyilik, donanım, bilgi ve ahlak. Gün gelecek aranılan özlenen tüm kodları bünyesinde barındıran insanımsı robotlar insanlardan daha çok sevilecek. Dini liderler gibi olacak o robotlar…

Bu içi boş, çok bilmişlik korkarım gelecekte bizi robotlara teslim edecek.

#umutkasan #egeideadergi #yaşayanşehirdidim #didim

Konular

E- Bülten

    Sosyal IDEA

    Bizi takip edip yalnız bırakmayan siz değerli okuyucularımıza teşekkür ederiz.