Günümüzde konut alıcılarının yalnızca %19’u satın almak için kendisine konut ararken gazetelere bakmaktadır. Yapılan araştırmalara göre konut alıcıları araştırmalarını %91’i web siteler ile gayrimenkul araştırmalarını internet üzerinden gerçekleştirmektedirler.
Dışarıdan bakıldığında arama motorlarının çalışma sistemi çok basit gibi gözükebilir. Anahtar kelimeyi yazıyorsun sonuçlar çıkıyor gibi düşünebilirsiniz. Aslında bu sistem bu kadar basit değil. Google’ın web sayfalarından nasıl sonuç elde ettiğini kısaca açıklayalım. Google arama motoru ( diğer arama motorları için de durum farklı değildir ) bunu 3 temel adımda gerçekleştirmektedir.
•Tarama •Dizine Ekleme • Sıralama
Sizlere çok kısaca bu ifadelerin ne demek olduğunu da açıklarsak;
Tarama: Google’ın web sayfalarını keşfetme sürecidir. Yani tüm web sayfalarının kaydolduğu bir yer yoktur. Dolayısıyla Google robotları sürekli olarak, yeni sayfalar arar ve bunları bilinen sayfalar listesine ekler.
Dizine Ekleme: Google robotları bir sayfayı keşfettikten sonra, sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışır. (özellikle kopya içerik analizi yapar) Bunu, sayfayı analiz ederek ve yerleştirilmiş olan video ve resimleri sınıflandırarak gerçekleştirir.
Sıralama: Bir kullanıcı arama motoruna herhangi bir sorguyu yazdığında, Google bu sorguya en alakalı ve kaliteli cevabı vermek ister. Dolayısıyla da hangi web sayfasını en alakalı görüyorsa, onu belirtilen sorgulama ilk sırada gösterir.
SEO kelimesinin Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu” dur.
Bu noktada günümüzde en çok kullanılan arama motoru da bildiğiniz gibi Google’dır. Google, arama sonuçlarında popüler ve kaliteli sitelere her zaman öncelik verir. Yani bu siteler, SEO çalışmasını gayet iyi yürütmüş, doğru zamanlamalarla doğru stratejik hamleleri yaparak Google’ın gözüne girmeyi başarmıştır. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitelerinin arama motorlarında ki organik sıralamalarını iyileştirebilmek adına yapılan işlemdir. Sitenizin sıralaması ne kadar iyiyse, o kadar fazla kullanıcı sitenizi görür ve sitenize giriş yapar.
Bir SEO uzmanı, hedef kitlesi doğrultusunda doğru anahtar kelimeler kullanarak web sitesinin arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmasını sağlar. Web sitesini ziyaret edenler için en iyi sunumu yapabilmek için çalışmalar ve arama motoruna yönelik optimizasyonlar yapar ve bunu arttırmaya yönelik stratejiler geliştirir.
Peki SEO bunları nasıl yapar, neler yapar?
- Web sitesinde içerik, anahtar kelime analizleri yapar,
- Algoritma güncellemelerini takip eder ve uygular,
- SEO çalışmaları için maliyet bütçesi oluşturur ve bunun takibini yapar,
- Web sitesinde daha fazla trafik yakalayabilmek için stratejiler geliştirir,
- Özgün ve kaliteli içerikler yazar, grafik ve görseller oluşturur,
- Rakiplerinin SEO çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak,
- Web Sitesi dışındaki farklı sosyal platformlarda da SEO çalışmaları yürütür,
- Ücretli reklam kampanyaları oluşturur ve yönetir,
- SEO araçlarını kullanarak istatistikler alır takibini yapar ve raporlar,
- Mobil ve web sitede oluşan sorunları takip eder ve iyileştirir,
- Düzenli sunucu kontrolleri yapar,
- Teknik SEO gerçekleştirir,
- Kelime performans analizleri yaparak yeni stratejiler geliştirir,
- Site içi ve site dışı SEO çalışmalarını yürütür.
- Sosyal medya hesap yönetiminde doğru reklam stratejisini de aslında SEO belirlemelidir.
Sitenizde herhangi bir ürünü ya da hizmeti satmak, blog ( özel metinler, kişiselleştirilmiş özel anlatım ) içerikleri yayınlamak ya da farklı bir şey yapmak istiyorsanız Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yapmak zorundasınız. Sitenizin Google botları / robotları tarafından taranarak indexlenmesi gerekmektedir bunun için de eğer ki SEO’ya yeteri kadar önem vermezseniz siteniz arama motoru sonuçlarında görüntülenemeyecek ve hatta kaybolacaktır. Bu durumda siz de siteniz olduğu halde içeriğinizde ürününüze dair geri dönüş satış ya da iletişim sağlayamayacaksınız.
Google arama sonuçlar sayfasında kullanıcıya birçok anahtar kelime önerisi sunar. Google’ın otomatik tamamlama özelliği, ilgili aramalar ve ayrıca sor gibi özellikleri birçok anahtar kelime fikirlerini sunduğundan Google gerçek ve büyük bir büyük bir kaynaktır.
Türkiye’de potansiyel gayrimenkul müşterileri çoğunlukla ve ilk olarak Google arama motoru üzerinden sorgulama yaparak bilgi edinir. “Satılık Daire”, “Sahibinden Kiralık Daire”, “Müteahhitten Satılık Daire”, “Didim Satılık Daire”, “Kiralık İşyeri Didim”, “Didim Arsa” gibi emlak durumu, emlak tipi, emlak lokasyonu belirten binlerce farklı anahtar kelimeyle Google üzerinden sorgulama yapar.
Tüketiciler bu sorgulamalar sonucu sayfalarca listelenen web siteleri ziyaret ederek fikirler edinir. Google verilerine göre, arama yapanların %75’i ilk sayfada gösterilen web sitelere yönelir, özellikle ilk 3 sırada yer alan siteler ise daha fazla tıklanma oranına sahiptir.
Bu noktada gayrimenkul ofisi ya da gayrimenkul danışmanına ait web sitenin, ilgili arama sorguları sonucu ilk sayfada daha üst sıralarda çıkması büyük önem arz eder. Bunu sağlamak için mutlaka Google SEO (Google Arama Motoru Optimizasyon) yapılması gerekir.
Tüm bu dijital kolaylıklar aynı zamanda gayrimenkul / ev / arsa satın alma sürecini müşterileri için çok daha kolay hale getirmelerine yardımcı olur. Potansiyel müşterileriniz ( online ) çevrimiçi sattığınız mülkleri gezebilir, ofise gitmenize gerek kalmadan evrak işlemlerini daha kolay yapabilirsiniz.
Dijital pazarlama emlak piyasasını tamamen değiştirmemekle birlikte giderek önemi artmaktadır.
Dijital pazarlama hakkında size yardımcı olabiliriz. Lütfen bilmek istediklerinizi bize sorunuz.
UMUT KAŞAN : 0 535 514 78 28 / 0 538 550 78 91
Facebook : Umut Kaşan @umutkasan Page: @ideadergidenUmutKasan @didimdergi @ajans3m
İnstagram : @dualiteli ( Dualite: İkili hal gibi bir anlamı var, ikililik demektir.) @didimdergi @ajans3m
Twitter : @SCUBAYAN ( Scuba Diving Günlerinden kalma bir Nickname )
Bu haberi sesli dergi formatında dinlemek için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız. ( Bu okumayı yapan Mehmet Beşler’e
çok teşekkür ederiz.)